2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

42 benzinkutat vásárolt a MOL Románia az Agiptól

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A Mol szerződéseket kötött az olasz Eni társasággal annak csehországi, szlovákiai és romániai leányvállalatainak megvásárlásáról, beleértve a jelenleg Agip márkanév alatt működő 208 benzinkútból álló kiskereskedelmi hálózatot.

Az ügylet magába foglalja az Eni nagykereskedelmi érdekeltségeinek átvételét Csehországban, Szlovákiában és Romániában. A Mol a tranzakcióval közel 2000 benzinkútra növeli a cégcsoport által 11 országban működő kiskereskedelmi hálózatát.

A tranzakció zárása további feltételek teljesüléséhez, többek között a versenyhivatali engedély megszerzéséhez kötött. Az Enivel megkötött ügylet része a nagykereskedelemi üzletág, a három országban található regionális központ, valamint az alkalmazottak átvétele.

Az újonnan vásárolt töltőállomások jelentősen hozzájárulnak a cég piaci pozíciójának megerősítéséhez és vásárlók közvetlen eléréséhez, a hálózatok integrációjával a Mol célja további kis- és nagykereskedelmi szinergiák elérése, valamint a költségek optimalizálása. A lépés összhangban van a Mol csoport fő finomítóinak ellátási rádiuszán belüli jelenlét kiterjesztését és a kiskereskedelmi piaci részesedés növelését célzó stratégiájával.

Az akvizíció meghatározó lépés a Mol Románia stratégiájában is, amelynek célja a piaci részesedés növelése. A 42 új kútnak köszönhetően a Mol Románia 189, nagy forgalmú töltőállomást üzemeltet majd, így a csoport teljesíti növekedési céljait az országban és tovább növeli kiskereskedelmi hálózatának lefedettségét és a kiskereskedelmi piaci értékesítés 12 százalékát adja - olvasható a Mol közleményében.

Csehországban a 125 új benzinkútnak és a szintén csoporthoz tartozó 24 Slovnaft és 125 PAP Oil töltőállomásnak köszönhetően a Mol kiskereskedelmi piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot, és a 274 töltőállomással a Mol csoport lesz a második legnagyobb üzemanyag kiskereskedő az országban. A megvásárolt Eni hálózat 40 százaléka autópályák mellett, illetve nagyvárosokban található és az átlagos töltőállomásra vetített értékesített mennyiség csaknem duplája az országos átlagnak.

Szlovákiában 253 benzinkút tartozik majd a teljes hálózathoz, a most felvásárolt 41 töltőállomással tovább nő a Slovnaft átlagos forgalma és a vásárlói érték.

Ugyancsak a Mol és Eni által kötött megállapodás része az Eni Ceska Rafinerska-ban lévő részesedésének megvétele, azonban az Unipetrolnak, a Ceska Rafinerska többségi tulajdonosának elővásárlási joga van a részesedésre. Az Eni 32,44 százalékos részesedéssel rendelkezik a bérfeldolgozással működő Litvinov és Kralupy finomítókban Csehországban. A tulajdoni hányadra jutó finomítói kapacitás 57 ezer hordó/nap, a teljes benzin és dízel termékkihozatal aránya meghaladja a 65 százalékot.

"Kelet-közép-európai kiskereskedelmi növekedési stratégiánk mérföldköve ez az akvizíció. A felvásárolt kutak átlagos forgalma a legjobb három között van a +márkázott+ szereplők között a cseh üzemanyagpiacon. A felvásárlást követően a Mol-csoporté lesz a második legnagyobb benzinkúthálózat Csehországban. A Mol egyúttal jelentősen megnöveli kiskereskedelmi lefedettségét Romániában is, és nagy lépést tesz a Slovnaft márkajelenlétének erősítése érdekében Szlovákiában" - idézi a Mol közleménye Lars Höglundot, a cégcsoport kiskereskedelmi ügyvezető igazgatóját. (mti)

Mol
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális