2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Görögország mellett több más ország is távozhat a valutaunióból

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Görögországnak várhatóan távoznia kell az euróövezetből, mert további tagsága sem a görög gazdaság, sem a valutaunió érdekeit nem szolgálja - mondta vasárnap a BBC-nek Alan Greenspan.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve volt elnöke a BBC rádió közéleti 4-es csatornájának hétvégi politikai magazinműsorában kijelentette: a jelenlegi euróövezeti válságot nem látja megoldhatónak úgy, hogy Görögország továbbra is a valutaunió tagja marad. Greenspan szerint csak idő kérdése, hogy mindenki felismerje: a válás a legjobb stratégia.

A Fed 88 esztendős egykori vezetője szerint ha Görögország nem kap további kölcsönöket, az óhatatlanul törlesztési csődhöz és Görögország euróövezeti távozásához vezet. Greenspan közölte: nem tudja elképzelni, hogy az eddigi "megannyi csalódás után" ki lenne hajlandó újabb hiteleket adni Görögországnak. Hozzátette: véleménye szerint sem Görögországnak, sem a többi valutauniós gazdaságnak nem jó, ha Görögország továbbra is az euróövezet tagja marad.

Egyes londoni elemzőházak sem zárják ki a "Grexit" lehetőségét, vagyis Görögország távozását az euróövezetből.

Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét.

Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy ha ez bekövetkezik, az nagyobb valószínűséggel "baleset", semmint szándékos kilépés eredménye lenne. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a radikális baloldali kormánypárt, a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány túlfeszíti a húrt a hivatalos hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzetet eredményezhet.ű

Alan Greenspan a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: személyesen soha nem volt nagy rajongója az eurónak, egyebek mellett azért, mert a valutaunió létrehozása "gazdasági köntösbe bújtatott geopolitikai döntés volt", amelyet az Európából kiindult két világháború diktált.

A Federal Reserve volt elnöke közölte: nehezen tudja elképzelni az euróövezet fennmaradását a tagországok politikai integrációja nélkül. Greenspan szerint nem is lenne elégséges az eurógazdaságok költségvetési integrációja, hanem teljes politikai unió kellene ahhoz, hogy az euró jelenlegi formájában tovább működhessen. Hozzátette: véleménye szerint például Németország, Ausztria, Hollandia, Luxemburg és Finnország részvételével létrejöhetne valamilyen politikai unió, de ebben Dél-Európa nem kaphat szerepet.

Alan Greenspan szerint az euróövezet fenntartása jelenlegi formájában az összes tagállamra terheket ró, és megvan a veszélye annak, hogy nem csupán Görögország, hanem több más déli tagállam is távozni kényszerül.

George Osborne brit pénzügyminiszter egy másik vasárnapi BBC-műsorban kijelentette, hogy a brit kormány "készenléti tervek" kidolgozásába fogott arra az esetre, ha Görögországnak távoznia kellene az euróövezetből.

Osborne nem részletezte e terveket. Hozzátette ugyanakkor: ha Görögország távozik a valutaunióból, az komoly piaci instabilitást okozna Európában.

A brit pénzügyminiszter szerint ezért meg kell akadályozni, hogy a válság kicsússzon az ellenőrzés alól, és nemzetközi szintű fellépéssel kell feloldani a Görögországgal kapcsolatos jelenlegi patthelyzetet. (mti)

Görögország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális