2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Karbonsemleges átállás: Románia kaphatja a harmadik legnagyobb támogatást az EU-tól?

 utolsó frissítés: 12:34 GMT +2, 2020. január 16.

Lengyelország és Németország után Románia fogja kapni a legnagyobb EU-s forrásokat azoknak a régióknak a támogatására, amelyeket a leginkább érinteni fognak a karbonsemleges gazdaságra való átállással kapcsolatos tervek - írja a Calea Europeană brüsszeli forrásokra hivatkozva. A portál azt állítja, hogy Románia összesen 757 millió eurót kap erre a célra a következő hét évre.

A támogatást Románia nagy valószínűséggel az úgynevezett méltányos átállási alapból (JTF) kapja meg, amely a klíma- és energetikai átálláson segítené át az intenzív szénkibocsátású iparral rendelkező országokat és régiókat. Az alapból folyósítandó támogatást a magas szénigényű tevékenységek csökkentéséhez, például széntüzelésű erőművek bezárásához, valamint a munkahelyét elvesztő munkaerő átképzéséhez kötnék.

A Politico Europe és az EU Observer arról ír, hogy Lengyelország 2 milliárd eurót, Németország 877 millió eurót fog kapni erre a célra, legalábbis ezek az összegek szerepelnek abban a javaslatban, amelyet az Európai Bizottság kedden tett közzé. A legnagyobb támogatást kapó Lengyelországgal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az ország megvétózta tavaly az EU klímasemlegességgel kapcsolatos 2050-re szóló vállalásait.

Korábban egyébként Ludovic Orban miniszterelnök is fenntartásait fejezte ki brüsszeli látogatásán a Zöld megállapodással kapcsolatban. Arra mutatott rá, hogy minden országnak eltérő lehetőségei vannak a projekt által feltételezett beruházások és programok megvalósítására, valamint a Zöld megállapodás esetleges negatív hatásainak kivédésére. Azt emelte még ki, hogy bizonyos régiókra külön figyelmet kell fordítani, Romániában például a Zsil-völgyére, amelyet jelentős mértékben fog érinteni a tervek megvalósítása.

Milyen fő finanszírozási forrásokból fog állni a Méltányos átállási mechanizmus?

A Méltányos átállási mechanizmus 2021 és 2027 között a leginkább érintett régiókban legalább 100 milliárd eurót szeretne mozgósítani, és a tervek szerint három fő finanszírozási forrást fognak bevonni a működtetésébe:

  • a Méltányos átállási alapot,
  • az InvestEU részét képező célzott méltányos átállási programot,
  • és az Európai Beruházási Bank hitelezési eszközeit.

Az Európai Bizottság által bemutatott elképzelések szerint a nemrég létrehozott Méltányos átállási alapot (1.) összesen 7,5 milliárd euró összegű uniós finanszírozásban részesítik a következő hosszú távú uniós költségvetésből. Ez önmagában nem lenne nagy összeg, viszont a tagállamoknak ezenfelül kötelezettséget kellene vállalniuk arra, hogy az alapból származó pénzt kiegészítik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az Európai Szociális Alap Pluszból, és további saját forrásokat is fognak biztosítani a rendszer működtetésére. Az Európai Bizottságnál azzal számolnak, hogy mindez összesen 30-50 milliárd eurónyi finanszírozást mozgathat meg, valamint további beruházásokat is ösztönözhet.

A méltányos átállási mechanizmus második jelentős finanszírozási pillére az InvestEU (2.) részét képező program, amely a tervek szerint 45 milliárd eurónyi beruházást fog mobilizálni. A program a tervek szerint többek között fenntartható energiával és szállítással kapcsolatos magánberuházásokat fog ösztönözni.

A mechanizmusban emellett az Európai Beruházási Bank (3.) is részt vesz, amely az Európai Bizottság közleménye szerint közszektor-hitelezési eszközöket fog biztosítani, amivel arra számítanak, hogy összesen 25-30 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani a célok elérésére. Az Európai Beruházási Bank által nyújtott finanszírozásokat természetesen főleg az állami szektor veheti majd igénybe, a hiteleket például a távfűtési hálózatokba és az épületfelújításba történő beruházásokra lehet majd felhasználni.

Ezeknek a finanszírozási eszközöknek a bevonásával az Európai Bizottságnál arra számítanak, hogy különösen a magánforrások bevonásával, az európai zöld megállapodás a jövőben 1 000 milliárd euró értékű beruházást fog eredményezni, és egy zöld beruházási hullámot indít be. (caleaeuropeana, europa.eu, hírszerk.)

klímaváltozás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális