2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

5-8 ezer euróért árulnak falusi házakat Szerbiában

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A vajdasági lapokban megjelenő ingatlanhirdetésekből ítélve még sohasem volt ekkora túlkínálat lakásokból és házakból a tartomány falvaiban, mint mostanában – olvasható az Újvidéken megjelenő Dnevnik című lapban.

Tulajdonképpen nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia-szerte található sok olyan jól felszerelt, mellék épületekkel ellátott családi ház, amelyhez még öt-hat hektár föld is tartozik, és tulajdonosaik 5.000 és 8.000 euró közötti áron kínálják az ingatlant megvételre.

A Dnevnik a bánsági Kikindától húszegynéhány kilométerre fekvő Padé falut említi példaként. A településnek van vegyesboltja, iskolája, katolikus és pravoszláv temploma – és olyan háza is, amely még 1.900 euróért sem kelt el, legalábbis eddig.

"Pedig 700 négyzetméteres telken fekvő, kétszoba-konyhás házról van szó, felújított tetővel, melléképületekkel, mégsem kell senkinek" – magyarázza a ház tulajdonosa. "De ez az utolsó ár, ebből már nem engedek" – teszi hozzá az alig 3.000 lelket számláló, többségében magyarok, valamint szerbek és romák által lakott kis bánsági faluban élő asszony.

Hasonló a helyzet a szerémségi Erdővégen (Erdevik), és a közelében fekvő Bingulán is, ahol 3.000 euróért kínálnak megvételre szoba-konyhás, fürdőszobás, padlós családi házat, felújított födémmel, melléképületekkel, a házhoz tartozó kisebb gyümölcsössel. Onnan is mindenki a városba, Újvidékre, és Belgrádba szeretne menni – írja a vajdasági újság.

A Nagybecskerek melletti – többségében szlovákok által lakott – Aradácon 5.000 euróba kerül egy 3.000 négyzetméteres telken fekvő családi ház.

Az ellenpélda: az Újvidék közelében elterülő Gajdobrán egy 120 négyzetméteres családi ház, 5.700 négyzetméteres háztájival már 15.500 eurót kóstál.

A Dnevnk szerint e példák azt bizonyítják, hogy a szerbiai-vajdasági "ingatlanok árát többnyire a város közelsége, a házak-lakások felszereltsége, nem kevésbé a hozzá tartozó termőföld nagysága határozza meg". Nagy hátrány, ha rossz a közlekedési összeköttetés. Ez utóbbi a fiatalokat és idősebbeket egyaránt elriaszthatja attól, hogy "Isten háta mögötti" helyre költözzenek, hisz a fiatalok számára a munkába állás lehetősége a fontos szempont, az idősebbek számára pedig az orvosi-kórházi ellátás lehet a meghatározó.

A verseci községhez tartozó 22 településen több százra tehető azoknak a családi házaknak a száma, amelyek üresen állnak, mert tulajdonosaik kivándoroltak, vagy csak néha napján térnek vissza őseik otthonába. (mti)

Szerbiaingatlan
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális