2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Akár Ausztriát is leminősíthetik az olasz adósságválság miatt

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az olasz adósságválság már Ausztriát is fenyegeti: elképzelhető, hogy az ország elveszti az eddig mindhárom hitelminősítőnél őrzött legjobb adósi besorolását írja az index.hu a Napi Gazdaságra hivatkozva. A Moody's szakértői két héten belül Ausztriába utaznak, és az olasz pénzügyi rendszerből továbbterjedő gondok, illetve a kormány elégtelen költségvetési lépései miatt könnyen negatív kilátás kerülhet Ausztria adósságai mellé, véli egy tekintélyes osztrák közgazdász, Bernhard Felderer.

Az osztrák pénzügyi rendszer teljes olasz adósságkitettségét 16,5 milliárd euróra becsülik. A Moody's azóta hivatalosan reagált az értesülésre: az osztrák hitelminősítés mellett továbbra is semleges a kilátás, és Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter  szerint is teljesen biztos országa besorolása.

Ennek ellenére a kormány a piacok megnyugtatására német és szlovák mintára adósságplafon-törvény megalkotására készül; a piacokon is érezhetően komolyan vették a spekulációt, az osztrák tízéves kötvényhozam 20 bázisponttal, 3,28%-ra ment fel. Jelenleg − Luxemburgot beszámítva − csupán hat olyan ország van a 17 tagú eurózónában, melyek adósságait a hitelminősítők a lehető legjobbra értékelik.

Megfigyelők szerint egyre valószínűbb, hogy Franciaország hamarosan kikerül e klubból, így az osztrák félelmekkel együtt az is felvetődik, hogy meddig maradhat a csúcson az európai pénzügyi stabilitási eszköz, az EFSF besorolása. (index.hu)

Ausztriaminősítő
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális