2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Leminősítette a három legnagyobb osztrák bankot a Moody's

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Leminősítette szerdán a három legnagyobb osztrák bankcsoportot a Moody's Investors Service, elsősorban a közép-kelet-európai működési környezet és az euróövezeti válság miatt. 


A BCR anyabankját két fokozattal lehúzták

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szerdán hajnalban Londonban bejelentette, hogy a Raiffeisen Bank International (RBI) és az UniCredit Bank Austria (UBA) adósság- és betéti besorolásait egy fokozattal, az Erste Group Bank AG (Erste) hasonló osztályzatait két fokozattal rontotta.

A Raiffeisen betéti besorolása a cég listáján mostantól "A2", az önálló banki pénzügyierő-osztályzat "D plusz". Az UniCredit ausztriai üzletágának új osztályzatai "A3/D plusz", és ugyanilyen besorolásokat kapott az Erste-csoport is.  A Moody's egy-egy osztályzattal visszavette az Erste és az UniCredit Bank Austria rövid távú adósbesorolásait is egyaránt "Prime-2" szintre.


Főleg magyarországi és romániai kitettsége miatt kockázatos az Erste

A cég közölte azt is, hogy az Erste adósi/betéti besorolásaira és önálló hitelkockázati megítélésére negatív kilátás van érvényben, tekintettel a bank kevésbé diverzifikált közép-kelet-európai hálózati berendezkedésére, ami sérülékenyebbé teszi ezt a cégcsoportot az egy-egy országban bekövetkező olyan negatív fejleményekre, mint például a "kedvezőtlen és bizonytalan" működési kondíciók Romániában és Magyarországon, ahol az Erste jelentős mértékben jelen van.

A Moody's szerint a három nagy ausztriai bankcsoport visszaminősítése általánosságban is tükrözi sebezhetőségüket az euróövezeti adósságválság növekvő kockázatától. A hitelminősítő kiemeli azt  is, hogy bár az osztrák bankok javították tőke- és tartalékpozícióikat, veszteségelviselő kapacitásuk valamely kedvezőtlen forgatókönyv bekövetkezése esetén elmarad sok más európai bankcsoportétól.


Tovább nő a problémás kintlevőségek aránya

A Moody's várakozása szerint a problémás kintlevőségek szintje a három legnagyobb osztrák bankcsoportnál az idén és hosszabb távlatban is tartósan magas marad, ami megemelt tartalékolást tesz szükségessé. Ez viszont felemésztheti e bankok tartalékolás előtt számolt eredményének jelentős részét, különösen akkor, ha mindehhez további sokkok járulnak az euróövezeti adósságválság miatt.

A problematikus kintlevőségek átlagos szintje a kockázati besorolással ellátott osztrák bankok körében a legmagasabbak között van a nyugat-európai bankrendszereken belül. Az ilyen kinnlevőségek aránya a bruttó kinnlevőség-állományhoz mérve 2011 végén 11,0% volt az egy évvel korábban mért 9,9% után - áll a Moody's szerdai elemzésében. (mti)

Moody'sAusztriaminősítőbank
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális