2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Kizárná az euróövezetből a szabályok ellen vétő országokat az osztrák alkancellár

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Kizárná az euróövezetből a szabályok ellen vétő országokat az osztrák alkancellár, a kisebbik kormánypárt elnöke egy pénteki lapban megjelent nyilatkozata szerint.

Michael Spindelegger, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a Kuriernak nyilatkozva bírálta a pártalapításra készülő Frank Stronach kanadai-osztrák nagyvállalkozót, aki azt szorgalmazza, hogy Ausztria lépjen ki az euróövezetből.

Spindelegger szerint Stronach euróellenes álláspontja "veszélyes" mert "a populizmust állítja előtérbe". Az ÖVP-elnök szerint Ausztriának szüksége van az euróra. "Minden második munkahely az exporttól függ" - jelentette ki.

Egyúttal úgy vélekedett, szükség van arra a lehetőségre, hogy ki lehessen zárni tagokat a valutaunióból, "ha nem tartják be a kötelezettségeiket". "Ha létezne ilyen lehetőség, akkor már következményekkel járt volna" - mondta. Spindelegger nem nevezte meg név szerint, mely országra vagy országokra gondol, Spanyolországot ugyanakkor kizárta ezek köréből. "Spanyolországban ingatlanpiaci buborék volt, de ők nem hitegettek minket" - fogalmazott.

Az uniós szerződések jelenleg nem teszik lehetővé egy tag kizárását az eurózónából. A költségvetési fegyelem erősítésének szándékával 25 EU-tagállam, köztük Ausztria márciusban megállapodást írt alá egymással arról, hogy az Európai Bizottság végső esetben a hazai össztermék (GDP) 0,2-2,5 százalékáig terjedő pénzbüntetést szabhat ki túl magas deficit vagy államadósság esetén.

Spindelegger úgy vélekedett, egy szerződésmódosítási folyamat akár öt évig is tarthatna, de már a módosítás szándéka is javítaná a fizetőeszközzel szembeni bizalmat. 

Stronach, a Magna nemzetközi autóipari beszállító cég alapítója egy hete jelentette be, hogy szeptember végén pártot alapít. Politikai elemzők szerint van rá esély, hogy pártja bejusson a parlamentbe a 2013-as választásokon. A politológusok szerint mindenekelőtt az ÖVP-től és a populista, euroszkeptikus ellenzéki Osztrák Szabadságpárttól (FPÖ) hódíthat el szavazókat. Eddig mindössze három politikus erősítette meg a nyilvánosság előtt, hogy csatlakozna az új politikai erőhöz. Közülük ketten a nagyobbik kormánypárthoz, az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) tartoznak, a harmadik parlamenti képviselő a szintén populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) tagjaként került be a parlamentbe, jelenleg párton kívüli. (mti)

euróválságeuróAusztria
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális