2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Szerbia 800 millió dollárt kap kölcsön Moszkvától

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Moszkva 800 millió dolláros kölcsönt folyósít Belgrádnak elsősorban vasútfejlesztésre - a megállapodást pénteken írta alá Moszkvában az orosz és a szerb pénzügyminiszter.

A kölcsönt Szerbia évi 4,1 százalékos kamatra, ötéves lejáratra kapta, és ennek fejében igen fontos kedvezményt tett Oroszországnak - emelte ki a Vzgljad című orosz internetes újság. A 800 millióhoz ebben az évben jut a délszláv ország, amely 2008-ban egymilliárd dollárt kért. A szerb vezetés Dmitrij Medvegyev akkori orosz államfő 2009-es belgrádi látogatásán egyezett meg Moszkvával a kölcsönről, amelynek első, 200 millió dolláros részét 2010-ben megkapta. Oroszország a többit infrastrukturális beruházásokra szánta, és a hitelfolyósítás előtt a projektek műszaki-gazdasági megvalósíthatósági tervére várt Belgrádtól.

Mladjan Dinkic szerb pénzügy- és gazdasági miniszter kimondottan előnyösnek nevezte az orosz hitelnyújtás feltételeit. A pénzt a 10-es nemzetközi vasúti korridor korszerűsítésére és Belgrádot a montenegrói Barral összekötő vasútvonal fejlesztésére fordítják - közölte a szerb kormánytag a Ria Novosztyi orosz hírügynökséggel.

Az első projekt, amelyet ebből az orosz hitelből finanszíroznak, a Belgrád-Pancsova vasútvonal fejlesztése lesz, a munkálatokat tavasszal kezdik. A szerb vasutak korszerűsítésében hazai és orosz cégek is részt vesznek - tette hozzá Dinkic.

A Vzgljad szerint nem kizárt, hogy Szerbia hamarosan újabb, immár egymilliárd dolláros hitelt kaphat Oroszországtól. Ez az összeg a szerb költségvetés megszilárdítását szolgálná. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter elmondta, hogy ezt a kérdést megvitatták, és azt is közölte, hogy néhány hét múlva ismét találkozik szerb kollégájával. "Az orosz üzleti szféra lehetséges érdekeit is tekintetbe kell venni bizonyos szerbiai objektumok privatizációjánál" - mondta Sziluanov.

Mladjan Dinkic Moszkvában azt is jelezte, hogy terveik szerint Belgrádban még januárban elfogadják a kormány által előkészített törvénytervezetet, amely nemzeti státusra emeli a Déli Áramlat európai földgázvezeték Szerbia területén áthaladó szakaszának építését. A Vzgljad idézte Alekszandr Novak orosz energiaügyi minisztert, aki szerint Oroszországnak segít, ha a gázvezeték egyes szakaszait nemzeti projektté minősítik a résztvevő országok.

Moszkva azt akarja elérni, hogy az orosz földgázt a tervek szerint 2016-tól Európába, így Magyarországra is továbbító Déli Áramlatot transzeurópai hálózattá minősítsék, hogy így kikerüljön az Európai Unió harmadik energiacsomagjának hatálya alól.

A 2009-ben elfogadott harmadik energiacsomag az unió gáz- és árampiacának teljes liberalizálását írja elő, és megfosztja a Gazpromot, valamint más monopol-szállítókat a gáz szállításában élvezett előnyüktől. (mti)

Déli ÁramlatSzerbiaOroszországkölcsönzésinfrastruktúrahitel
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális