2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Feldarabolják Ausztria második legnagyobb építőipari vállalatát

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Kudarcot vallott a második legnagyobb osztrák építőipari vállalat, az Alpine ausztriai vállalatrészének csődeljárás keretében való megmentése, így várhatóan feldarabolják azt regionális egységekre - derült ki az osztrák sajtójelentésekből hétfőn.

A hét végén folytatott megfeszített tárgyalásokat követően a hajnali órákban bejelentették, hogy nem jártak eredménnyel a társaság átmentéséről folytatott tárgyalások  egy úgynevezett átvevő társaságba - amelyben mások mellett a Strabag és a Porr vett volna részt -, mert a vállalkozásnak nincs elegendő likvid pénzeszköze.

A csődeljárás kezdetekor mintegy 5,6 millió euró állt a vállalat rendelkezésére, míg a működés fenntartása egyedül a következő két hétben 40 millió eurót igényelt volna.

Ebben a helyzetben a csődeljárás keretében arra törekszenek, hogy kisebb regionális építőipari cégek vegyék át az Alpine-tól a folyamatban lévő megrendeléseket és a dolgozókat.

Az osztrák ORF közszolgálati rádió a csődbiztos közlése alapján arról számolt be, hogy a csődeljárás nem a konszern teljes 15 ezres dolgozói létszámát érinti, csak a vállalkozás ausztriai részét. Más vállalatrészek, így az Alpine Energie is, egészségesek.

Ausztriában közel ötezer alkalmazott állása kerülhet veszélybe. Az érintett osztrák ágazati szakszervezet szerint a vállalat ezerkétszáz megbízás teljesítését felfüggesztette összesen 800 millió euró értékben.

Az Alpine csődjének súlyát növeli, hogy összesen ezernégyszáz beszállítója van Ausztriában. A kormány ezért intenzíven bekapcsolódott a károk enyhítésébe. A hét végi tárgyalásokon a hitelezők, valamint a csődbiztos és a szakszervezetek mellett Rudolf Hundstorfer munkaügyi és Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter is részt vett. Felmerült az is, hogy befektetésösztönző programot indítanak az építőiparban.

A salzburgi székhelyű, spanyol tulajdonban lévő konszern kedden jelentette be, hogy csődeljáráson kívüli szanálására tett kísérletek kudarcot vallottak, s szerdán kezdeményezte a csődeljárás megindítását.

Osztrák sajtóértesülések szerint az Alpine-nak 400 millió euróra lett volna szüksége, de spanyol tulajdonosának, az FCC konszernnek nem állt rendelkezésére a szükséges összeg, így a cég mintegy ötven banki hitelezője sem finanszírozza tovább az Alpine-t. Az év elején még úgy tűnt, hogy sikerül átsegíteni a céget a nehézségeken. Akkor az FCC 250 millió euróval támogatta meg a céget, a bankok további 150 millió euró adósságleírással járultak hozzá az Alpine megerősítéséhez. (mti)

Ausztria
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális