2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A Fitch is leminősítette Horvátországot

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Megvonta a befektetési ajánlású devizaadós-minősítést Horvátországtól pénteken a Fitch Ratings, egyebek mellett a költségvetési kilátások romlásával és a gyenge növekedési környezettel indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban közölte, hogy Horvátország devizában kibocsátott hosszú futamidejű szuverén adósságának besorolását az eddigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal "BB plusz"-ra rontotta. Az új osztályzat kilátása stabil.

A "BBB mínusz" a hitelminősítői gyakorlatban a befektetésre ajánlott besorolási sáv alsó széle.

A Fitch Ratings pénteki lépése után Horvátország ugyanabban a devizaadós-besorolási kategóriában van a cég listáján, mint Magyarország.

A Fitch a horvát leminősítés indoklásában kiemelte, hogy saját felfelé módosított előrejelzése szerint a horvát államháztartási hiány az idén eléri a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékát. A cég eddig 3,9 százalékos deficitet valószínűsített 2013-ra.

A Fitch Ratings szerint a strukturálisan gyenge növekedési kilátások is rontják a költségvetési konszolidáció és a fenntartható közadósság-dinamika elérésének esélyeit.

A horvát gazdaság reálnövekedése jelentősen elmarad a "BBB" és a "BB" besorolási sávokban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékétől. Horvátország 2009 óta recesszióban van, és a hazai össztermék ezalatt összességében 11 százalékkal csökkent - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő közölte, hogy saját, rontott előrejelzése alapján az idei évre is recessziót vár Horvátországban: új prognózisa 0,9 százalékos GDP-mínusszal számol 2013-ban. A cég eddig 0,3 százalékos növekedést várt az idén a horvát gazdaságban.

A rugalmatlan horvát munkapiac és a gyenge üzleti környezet rontja a versenyképességet és hátráltatja a középtávú növekedést, ráadásul a fő kereskedelmi partnernek számító Olaszország és Szlovénia kilátásai is rosszak - hangsúlyozza pénteki elemzésében a Fitch Ratings.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's már hónapokkal ezelőtt megvonta Horvátországtól a befektetési ajánlású adósosztályzatot.

A Moody's februárban jelentette be Londonban, hogy Horvátország államkötvény-besorolását az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta. A "Ba1" más hitelminősítők módszertanában a "BB plusz"-nak felel meg.

A horvát leminősítéshez fűzött februári elemzésében a Moody's a lépést elsődlegesen szintén azzal indokolta, hogy megítélése szerint rosszak a horvát gazdaság növekedési kilátásai a szerkezeti problémák miatt. A horvát gazdasági modell, amely erőteljesen a külső hitelből táplált hazai fogyasztásra és építőipari teljesítményre alapul, hibás - fogalmazott annak idején a Moody's.

A Standard & Poor's tavaly decemberben rontotta Horvátország hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolásait "BB plusz/B"-re az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról, azzal az indokkal, hogy a cég véleménye szerint az addig végrehajtott reformok nem lesznek elégségesek a növekedést akadályozó gazdaságszerkezeti rugalmatlanságok oldására. (mti)

HorvátországFitch Ratings
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális