2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A balkáni roamingdíjak is csökkennek

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

  Európai uniós mintára a roamingdíj csökkentéséről írt alá szerződés hétfőn a montenegrói Budván négy balkáni ország illetékes minisztere - jelentette a térség médiája.

Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Macedónia abban állapodott meg, hogy januártól kezdve három év alatt az európai uniós szintre csökkentik az aláíró országok területén a mobiltelefonálás roamingdíjait. 

Az említett országok lakosai átlagosan tízszer akkora roamingdíjat fizetnek, mint az uniós előfizetéssel rendelkezők. Rasim Ljajic szerb telekommunikációs miniszter újságíróknak kiemelte, hogy a szerbiai szolgáltatóknál roamingban a hívás a belföldi percdíj ötszörösébe kerül, egy sms-t háromszor annyiért lehet elküldeni, mint otthon, az adatbarangolásért pedig 33-szor többet kell fizetni, mint a belföldi internetforgalomért.

Az aláírók felhívták a figyelmet arra, hogy a szolgáltatók - az uniós gyakorlathoz hasonlóan - a megszabott összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor ennél alacsonyabb árakat alkalmazhatnak.

Hozzátették azt is, hogy a megállapodás más országok számára is nyitott, elsősorban Törökország és Albánia csatlakozására számítanak.

A példaként szolgáló uniós roaming-rendeletnek megfelelően júliustól jelentősen csökkentek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, Brüsszel tervei szerint pedig 2016-ra teljesen megszűnhet a roamingdíj az EU területén. (mti)

SzerbiaMontenegro
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális