2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A Bors-Berettyószéplak szakasz építési ütemtervének felülvizsgálatát kéri az RMDSZ

 utolsó frissítés: 12:53 GMT +2, 2015. május 11.

A Szállításügyi Minisztérium által kiadott sajtóközlemény szerint a szaktárca május 6-án elküldte az Európai Bizottságnak Románia Általános Szállításügyi Stratégiáját (Master Plan General de Transport).

A terv ismerteti az Észak–Erdélyi Autópálya 3C jelzésű, Bors – Berettyószéplak közötti szakaszának folytatását is, amelyet a terv szerint 2017-ben kezdenének meg és 2019-ben fejeznének be. Ezek az adatok azután jelentek meg, hogy idén áprilisban az Országos Autópálya és Nemzeti Utak Ügynöksége bejelentette a Bors – Berettyószéplak közötti 64 km-es szakaszára kiírt pályázat nyertesét.

"A Szállításügyi Stratégia elismeri a Bors – Berettyószéplak közötti szakasz fontosságát, hiszen a prioritást élvező tervek listáján az ötödik helyet foglalja el, a Nagyszeben – Brassó autópályával együtt. Meglepő azonban az, hogy a Bihar megyei szakasz építésének megkezdésének határideje gyanánt 2017-et jelölték meg, befejezését pedig 2019-re tervezik. Mindez egy hónappal azután történik, hogy az Országos Autópálya és Nemzeti Utak Ügynöksége bejelentette a bihari szakasz befejezésére kiírt pályázat nyertesét, 24 hónapos kivitelezési határidővel. Ki érti már ezt?” – kérdezte értetlenkedve Cseke Attila, Bihar megyei RMDSZ képviselő.

A Bihar megyei törvényhozó emlékeztetett arra, hogy a 3C jelzésű Bors – Berettyószéplak közötti szakasz 50%-ban már kész van s, hogy 2013 és 2015 között az RMDSZ számos költségvetés-kiegészítési javaslatot tett ez ügyben, kiemelve azt a kezdeményezést, amelyet 2013 novemberében intéztek Victor Ponta miniszterelnökhöz és az akkori szállításügyi miniszterhez és amelyet ellátott kézjegyével annak a 11 településnek a polgármestere is, amelyeket a 3C jelzésű szakasz érint.

"Amikor 2014 márciusában felvetődött az RMDSZ kormányra lépése, akkor az egyik feltételünk, amely bekerült a koalíciós megállapodásba is, az volt, hogy újraindítsuk a 3C jelzésű Bors – Berettyószéplak közötti szakasz munkálatait. Ez adminisztratív szempontból megtörtént ugyan, de most arra van szükség, hogy a kivitelezés a kijelölt határidők alatt megvalósuljon és 2017-ben át lehessen adni a forgalomnak, nem pedig 2019-ben úgy, ahogyan a Brüsszelbe eljutatott Szállításügyi Stratégiában szerepel” – nyilatkozta Cseke Attila

A képviselő zárásként kijelentette, hogy interpellációt fog benyújtani Ioan Rus közlekedési és szállításügyi miniszterhez, amelyben kérni fogja az Észak–Erdélyi Autópálya 3C jelzésű Bors – Berettyószéplak közötti szakasz kivitelezési határidejének azonnali felülvizsgálatát. (közlemény)

autópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális