2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Cseke: az észak-erdélyi autópályának 2018-ra csatlakoznia kell a magyarországi autópályához

 utolsó frissítés: 12:13 GMT +2, 2016. június 02.

Szerda délután Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót Tasó László Magyarország Fejlesztési Minisztériumának közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, aki Cseke Attila és Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselőkkel, Pajna Zoltánnal, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés elnökével, illetve Pásztor Sándorral, Bihar megyei tanácselnök jelölttel közösen a Magyarországot Romániával összekető utak és autópályák építési munkálatainak helyzetét ismertette.

Tasó László elmondta, hogy 2015 nyarán sikerült átadniuk a forgalomnak az M43-as út hiányzó szakaszát Nagylaknál, amely összekapcsolja Romániát a 4-es számú páneurópai folyosóval. Az államtitkár részletesen kitért a Debrecent Berettyóújfalun át a határátkelővel összekötő autópályaszakasz helyzetére is, amelyet a tervek szerint 2018-ban adnak majd át, s amelyet szeretnének összekötni az észak-erdélyi autópályával, amennyiben Romániának sikerül befejeznie a munkálatokat.

Cseke Attila képviselő arra emlékeztetett, hogy Dan Marian Costescu szállításügyi miniszter február 22-én, az RMDSZ kezdeményezésére a képviselőházban tartott közvitán azt ígérte, hogy április végéig elkezdik az észak-erdélyi autópálya 3C jelzésű Bors – Berettyószéplak közötti szakaszának munkálatait. Ezzel kapcsolatban a képviselő, miután az ígért határidő letelte után sem kezdték el a munkálatokat, kérdést intézett a szakminiszterhez, amelyet május 4-én iktattak a Szállításügyi Minisztériumban. Erre a kérdésre a törvény által előírt határidőn belül sem érkezett válasz a minisztérium részéről.

"A jelenleg érvényben lévő kivitelezési szerződés értelmében, melyet 2015 májusában írtak alá, a 3C jelzésű Bors – Berettyószéplak közötti szakasz kivitelezési határideje 2017 július. Amennyiben az elmúlt egy évben egy kapavágás sem történt az építkezésen, és Dan Marian Costescu szállításügyi miniszter pontos határidőre tett ígérete ellenére sem kezdték meg a munkálatokat, feltevődik a kérdés, hogy ki a felelős a határidők be nem tartásáért és mikor fogják elkezdeni az építkezést? Ahogyan Tasó László államtitkár úr is elmondta, a magyarországi szakasz épül és 2018-ra befejeződik. A kormánynak vagy meg kell egyeznie a kivitelezővel a munkálatok azonnali megkezdéséről, vagy sürgősen szerződést kellene bontania a kivitelező céggel. Az észak-erdélyi autópályának 2018-ra csatlakoznia kell a magyarországi autópálya forgalomhoz” – jelentette ki Cseke, aki még említést tett a Nagyvárad és Kolozsvár közötti vasútvonal villamosításának szükségességéről is. (közlemény)

autópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális