2022. január 27. csütörtökAngelika
EUR = 4.9443 RON
USD = 4.3840 RON
HUF = 1.3742 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,018.82(2.25%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

"Ha Románia nem költi el az európai alapokat, akkor a fizető országok megkérdezhetik, hogy miért adjanak pénzt"

 utolsó frissítés: 15:16 GMT +2, 2017. szeptember 18.

Románia számára nagyon fontos lenne, hogy bebizonyítsa: növelni tudja az európai alapok lehívásának ritmusát. Ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy a többi tagállam javasolni fogja a finanszírozás mértékének csökkentését, ugyanis nem költik el a megpályázott összegeket - mondta Kolozsváron az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának elnöke, Lambert van Nistelrooij.

Az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség által szervezett Regionális Napok ("Zilele Regio") keretében felszólaló Lambert van Nistelrooij azt mondta: augusztusban az Európai Bizottság négy biztosa is megállapította, hogy Romániában nagyon alacsony az európai alapok lehívásának aránya, és hogy ez "nem normális".

"Én Hollandiából jövök, egy olyan országból, amelyik fizet. Mi a pénzalapok 90%-át adtuk lebonyolítás alatt álló projektekre. Ha szemügyre veszem a romániai számadatokat, a 2014-2017 során eszközölt kifizetések arra utalnak, hogy az új pénzalapok 1%-át sem használták fel. Ez az igazság. Ha önök nem költik el a pénzeket, akkor a fizető országok joggal kérdezhetik: miért adjunk pénzt? Nagy kár ez a kezdő vállalkozók, az egyetemisták, az emberek számára. Ez rossz hatással van Románia, Bulgária és a többi olyan ország jövőbeli gazdasági tárgyalásaira nézve, amelyek nem költik el a pénzeket. Legyenek résen, és hassanak a kormányra" - figyelmeztetett Lambert van Nistelrooij.

A rendezvényen Emil Boc, Kolozsvár polgármestere arról beszélt, hogy Romániában fél évszázadon keresztül éltek egy olyan rezsimben az emberek, amelyben megszokták, hogy csak az állam részéről indulhat minden kezdeményezés, a lakosságnak pedig időre van szüksége, hogy egy újfajta hozzáállást sajátítson el. Erre reagálva Lambert van Nistelrooij azt mondta: figyelemreméltó az a mód, ahogyan Romániának sikerül megteremtenie az átmenetet a kommunista rendszerből a piacgazdaságba.

Az Európai Parlament Regionális Fejlsztési Bizottságának elnöke a régiók közti együttműködés, valamint a fiatalok részéről jövő kezdeményezések támogatásának fontosságára is kitért beszédében.

A Regionális Napok című rendezvény hétfőn kezdődött Kolozsváron. A háromnapos rendezvény az Európai Parlament és az Európai Bizottság több tagjának részvételével zajlik. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális