2022. január 27. csütörtökAngelika
EUR = 4.9443 RON
USD = 4.3840 RON
HUF = 1.3742 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,018.82(2.25%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Gazdaságélénkítő csomagot fontolgat a német kormány

 utolsó frissítés: 15:28 GMT +2, 2020. március 02.

Gazdaságélénkítő csomagot indíthat a német kormány, ha a koronavírus-járvány visszaveti a növekedést és szétzilálja a termelést - mondta a szövetségi pénzügyminiszter a Welt am Sonntag című lapnak.

Olaf Scholz elmondta: a német kormánynak vannak lehetőségei arra, hogy "gyorsan, határozottan és erőteljesen" lépjen fel, ha a járvány súlyos világgazdasági hatásokkal jár, felforgatja a piacokat és a termelési láncolatokat.

"Egy konjunktúraprogram beindításához is vannak forrásaink, ha a helyzet megköveteli" - hangsúlyozta a miniszter.

A Welt am Sonntag összeállításában kiemelték, hogy a német vállalkozásokat keményen sújthatja a "koronavírus-sokk", mert szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerben működnek és a járvány terjedése veszélyezteti a szállítási, beszállítói hálózataikat.

Nehéz megbecsülni a következményeket

A Kínából indult járvány ugyan elsősorban az ázsiai ország és térség fejlődését vetheti vissza, de kisugárzása globális. "Európában még csak a folyamat kezdeténél tartunk, és a következményeket nehéz felbecsülni" - mondta a lapnak Gabriel Feldmayer, az egyik legtekintélyesebb gazdaságkutató intézet, a Kielben működő IfW vezetője, rámutatva, hogy a válság igen törékeny, a visszaesés, a stagnálás és az alacsony szintű növekedés közötti állapotban éri a kontinens gazdaságát.

Az intézet első becslése szerint a járvány 0,2 százalékponttal vetheti vissza a német hazai össztermék (GDP) idei növekedését. Ez jelentős gyengülés, tekintve, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdasága eleve alacsony bázisról indul, a tavalyi 0,6 százalékos növekedés után az IfW legutóbbi prognózisa szerint 1 százalékos, a szövetségi kormány előrejelzése szerint 1,2 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint 1,4 százalékos növekedés várható 2020-ban.

Azonban a kormány mozgástere széles, tavaly a szövetségi költségvetés 19,2 milliárd eurós többlettel zárt, a tartományokkal, a helyi önkormányzatokkal és a társadalombiztosítási alapokkal együttvéve pedig 49,8 milliárd euró többlet keletkezett, ami a GDP 1,5 százalékának felel meg.

Németországban az ismert koronavírus-fertőzések száma a hét végén lépte át a százas határt. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vasárnapi összesítése szerint 101 fertőzöttet tartanak számon, és további 16 olyan esetet, amelyben a korábbi fertőzött vírusmentes.

Az esetek száma kedden, február 25-én indult emelkedésnek. A legtöbb új esetet - 66 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A 16 német tartomány közül 9-ben van legalább egy fertőzött. Az ország keleti részén, a volt NDK területén nem mutatták ki a vírus jelenlétét.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 85 ezret, a halálos áldozatok száma 2900 és 3000 között van. A járvány 59 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed. (mti)

koronavírusNémetország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális