2022. január 27. csütörtökAngelika
EUR = 4.9443 RON
USD = 4.3840 RON
HUF = 1.3742 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,018.82(2.25%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A szaúdiak árháborút indítottak, hatalmasat zuhant a kőolaj ára

 utolsó frissítés: 13:29 GMT +2, 2020. március 09.

Kőolajpiaci árháborút indítottak a szaúdiak az oroszok ellen, miután pénteken a nagy olajtermelő országok képviselői nem tudtak egyezségre jutni arról, hogyan kezeljék a koronavírus olajpiacra gyakorolt negatív hatását. A helyzet több európai tőzsde mellett a bukaresti tőzsdét is mélyen érintette, az OMV Petrom árfolyama például 20 százalékos zuhanással, a BET-index pedig 9,5 százalékos mínuszban kezdte a napot.

Az ügy előzménye, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC+) Bécsben tartott megbeszélést múlt héten. A tárgyalások fő témája az volt, hogy a legnagyobb kőolajtermelő országok milyen lépések mentén kezeljék a koronavírus kőolajpiacra gyakorolt negatív hatásait.

A kőolaj ára még annak ellenére is meredeken esett az elmúlt hetekben, hogy már érvényben volt egy 2,1 millió hordós kitermeléscsökkentésről szóló megállapodás a nagy kőolajtermelő országok között. A szaúdiak újabb 1,5 millió hordós termeléscsökkentést szerettek volna elérni a múlt heti tárgyalásokon, hogy így stabilizálják az árfolyamot, az orosz kormány képviselői viszont úgy vélték, hogy még túl korai lenne egy ilyen lépés, ezért az intézkedés elhalasztását akarták elérni.

Szaúd-Arábia azonban nem engedett, 20 éve nem látott mértékben vágta vissza a kőolaj értékesítési árát, aminek hatására a hajnali kereskedésben 31 százalékos esésben is volt az olaj ára. Ekkora zuhanásra az 1991-es iraki háború óta nem volt példa.

Milyen hatása lehet ennek?

A döntést a szakértők úgy értékelték, hogy Szaúd-Arábia lényegében támadást indított az oroszok kőolajpiaci részesedése ellen. Ahogy a Portfólió is rámutat, Szaúd-Arábia és az OPEC+ eddig azt a stratégiát követték, hogy az árak stabilitása érdekében hajlandóak voltak akár piaci részesedésük csökkenése árán is visszafogni a termelésüket, most viszont gyakorlatilag minden ország annyit termel, amennyit szeretne. Ha alacsonyabb a kőolaj ára, az elsősorban az olcsóbban termelő arab országoknak, főként Szaúd-Arábiának kedvez, és nagyon kedvezőtlen a nagyobb költségek mellett termelő oroszoknak vagy az amerikai palaolaj termelők számára.

A két legfontosabb kőolajfajta árának változása az elmúlt napokban. Forrás: oilprice.com

Nagy a pánik a tőzsdéken

Az olajpiaci események és a koronavírus európai terjedése miatt hétfőn hatalmas zuhanással kezdődött meg a kereskedés az európai tőzsdéken. A főbb nyugat-európai tőzsdeindexek közül a brit FTSE100 8,5 százalékot, a milánói tőzsde legfontosabb indexe 10,3 százalékot, a német DAX 7,1 százalékot esett.

A pánikhangulat a Bukaresti Értéktőzsdét (BVB) is érintette, az OMV Petrom részvényei 20 százalékos mínuszban kezdték a napot, később ugyan az árfolyam visszakapaszkodott, de még mindig jókora a Petrom-részvényeknél mért visszaesés (-11 százalék). A nap nagy vesztesei eddig az ALRO (-12,3 százalék), a Digi Communications (-7,79 százalék), a Sphera Franchise Group (-7,28 százalék), a Nuclearelectrica (-5,99 százalék), a BRD (-5,91 százalék) és a Transgaz (-5,34 százalék). (bloomberg, portfolio)

tőzsdekőolajkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac