2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A pénzügyminiszter továbbra is kitart a gyermekpénz többlépcsős emelése mellett

 utolsó frissítés: 11:44 GMT +2, 2020. augusztus 20.

Megduplázza a kormány a gyermeknevelési pótlékot, de több szakaszban tervezi ezt megvalósítani - nyilatkozta szerda este a pénzügyminiszter. Florin Cîţu szerint a "populista törvényeket" megszavazó képviselőknek és szenátoroknak adományozniuk kellene saját jövedelmükből a gyermekpénz megkétszerezésére.

"A gyermekpénz összege meg fog duplázódni, ezt megígérem, de ez több szakaszban valósul majd meg" - fogalmazott a tárcavezető a Digi24 televízió szerda esti műsorában.

A miniszter szerint nincs még egy ország az Európai Unióban, amely a gazdasági válság közepette emelné a gyermekpénzt, a nyugdíjakat, vagy többletalapokat különítene el különféle pótlékokra.

"Lehet, hogy a törvényhozóknak adományozniuk kellene saját jövedelmükből, hogy legyen pénz az államkasszában a gyermekpénz megkétszerezésére. Tegyék meg ezt az erőfeszítést azok, akik megszavazták a törvényt. Így hiteles lenne a kezdeményezés" - nyomatékosította a tárcavezető, hozzátéve, a gyermeknevelési pótlék idei megduplázásáról szóló törvény meglátása szerint alkotmányellenes, mert kidolgozói nem jelölték meg a gyakorlatba ültetéséhez szükséges finanszírozási forrást.

Florin Cîţu hangsúlyozta, bár két hónapra gyakorlatilag leállt a gazdaság, és jelentősen csökkentek a költségvetési bevételek, a kormány megtalálta a megoldást arra, hogy 20 százalékkal emelje a gyermekpénzt - ami 600 millió lejes terhet ró a büdzsére -, ugyanakkor támogatást nyújtott a gyermekük felügyeletére otthon maradt szülőknek.

A pénzügyminiszter annak kapcsán beszélt erről, hogy a képviselőház szerdán döntő házként elutasította a gyermekpénz többlépcsős emeléséről szóló sürgősségi rendeletet. (agerpres

gyermek
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális