2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Hivatalos: alkotmányos a gyermekpénz többlépcsős emelését elutasító törvény

 utolsó frissítés: 17:30 GMT +2, 2020. szeptember 24.

Update: Az alkormánybíróság hivatalosan is közölte, hogy elutasította a kormány beadványát, és alkotmányosnak minősítette a gyermekpénz többlépcsős emelését elutasító törvényt.

*

Az alkomtánybíróság egyöntetű szavazással elutasította azt a kormány által benyújtott alkotmánybírósági óvást, amely a gyermekpénz mértékének megduplázására vonatkozott - tudta meg a G4Media az alkotmánybírósági forrásoktól.

A kormány július 29-én fogadott el sürgősségi kormányrendeletet arról, hogy a gyermekpénz mértéke a parlament tavalyi döntésével ellentétben több szakaszban növekedjen. A sürgősségi kormányrendelet augusztusra 20%-os emelést, a 2021-re és 2022-re további két-két növelést írt elő. A kormány döntése értelmében a 2 és 18 év közötti kiskorúak után járó gyermeknevelési pótlék 185 lejre nőtt, a 2 év alatti gyermekek, valamint a 18 év alatti fogyatékkal élő kiskorúak esetében 369 lejre növelték a pótlék havi összegét.

A parlament ugyanakkor augusztus közepén úgy módosította ezt a sürgősségi kormányrendeletet, hogy eltörölte a többszakaszos emelést, és a gyermeknevelési pótlék azonnali megduplázását írta elő. A kormány ezt a tervezetet támadta meg az alkotmánybíráknál, az óvást viszont a taláros testület a G4Media szerint megalapozatlannak találta.

Mik az előzmények?

A gyermeknevelési pótlék növelése körüli politikai csatározás már 2019 decembere óta tart. Akkor fogadta el ugyanis a parlament azt a tervezetet, amely azt írta elő, hogy a gyermekpénz 150 lejről 300 lejre emelkedjen. A PNL törvényhozói akkor nem szavaztak, így tiltakozva az ellen, hogy a parlament további terheket helyezne a jelentős hiánnyal rendelkező állami költségvetésre.

Utólag, 2020 januárjában az Orban-kormány úgy döntött, hogy egy sürgősségi kormányrendelettel augusztusig halasztják a gyermekpénz megduplázásáról szóló parlamenti döntést. A parlament viszont nem hagyta jóvá az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet, újra a gyermekpénz megduplázásáról fogadott el tervezetet. A kormány ezt a jogszabályt is megtámadta az alkotmánybíróságon, de csakúgy mint most, az alkotmánybírák akkor is alkotmányosnak találták a parlament döntését. (g4media, hírszerk.)

gyermek
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális