2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Példátlan támadás indult az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook ellen

 utolsó frissítés: 16:22 GMT +2, 2020. október 08.

Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook visszaél a piaci fölényével egy friss amerikai kongresszusi jelentés szerint. Ebben azt javasolják, hogy kényszerítsék rá az amerikai technológiai óriáscégeket az üzleti modelljük jelentős átalakítására. A jelentés a vállalatok feldarabolását is szóba hozza.

Az amerikai kongresszus alsóházában már 16 hónapja vizsgálják, hogy a nagy amerikai technológiai cégek visszaélnek-e az erőfölényükkel. Az ügyet egy demokrata vezetésű albizottság viszi, amely tegnap tette közzé 450 oldalas jelentését.

A vaskos dokumentum interjúk, meghallgatások és számos más jelentés feldolgozása alapján megállapítja, hogy nincs összhangban a tiszta piaci versennyel az Apple, Amazon, Alphabet (a Google anyavállalata) és Facebook négyesének működése. A fő probléma a jelentéstevők szerint, hogy a négy vállalat felvásárolja a vetélytársait, a saját szolgáltatásait előnyben részesíti, valamint túlságosan is domináns szerepben van a kisebb partnereihez képest. Azzal érvelnek, hogy a négy óriáscég ereje akkora, hogy gyakorlatilag élet-halál urai, eldönthetik, kik lesznek sikeresek vagy vesztesek egy adott területen, rendkívül magas díjakat számolnak fel a partnereiknek, vállalhatatlan szerződési feltételeket kényszerítenek a kisebb vállalatokra, és az emberekből, illetve vállalatokból értékes adatokat préselnek ki.

A Financial Times szerint a most közzétett jelentés a legnagyobb támadást jelenti a technológiai szektor számára a kilencvenes évek vége óta.

A jelentés több megoldási javaslatot is felsorol. A szerzők szerint a nagyra nőtt techcégek visszaéléseit új trösztellenes törvényekkel lehetne visszaszorítani. Olyan szabályozásokat javasolnak, amelyek ellehetetlenítenék, hogy a vállalatóriások az egyik területen meglévő dominanciájukat felhasználva hátrányt okozzanak egy versenytársuknak egy másik területen. Ennél sokkal konkrétabb javaslatok is szerepelnek a dokumentumban: a jelentéstevők szerint egyes üzleti csoportokat fel kellene darabolni, és vagy külön irányítás alá helyezni, vagy értékesíteni. Azt is javasolják, hogy a felvásárolásoknál a hatóságok eleve induljanak ki abból a felvetésből, hogy a tranzakció sérti a piaci versenyt, és csak akkor vessék el ezt a feltételezést, ha az érintett vállalatoknak sikerül bizonyítani ennek ellenkezőjét.

Ami a jelentés politikai támogatottságát illeti, a republikánusok nem támogatják a javaslatokat. A demokraták viszont arra számítanak, hogy Joe Biden megválasztása esetén fontolóra venné az előterjesztés egyes pontjait.

A jelentésre az Apple gyorsan reagált. A cupertinói vállalat továbbra is kiáll amellett, hogy véleményük szerint egyetlen területen sincsenek domináns pozícióban. A nemrég 2 ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációt is túlszárnyaló vállalat szerint például az App Store az Egyesült Államokban 138 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ennek az összegnek pedig a 85%-a landolt külsős szoftverfejlesztőknél.

Mi is a gond a "nagy négyessel"?

A négy techcéget ért kritikák persze nem újkeletűek. A Facebookot például gyakran éri az a vád, hogy amióta 2012-ben felvásárolta az Instagramot, a vállalatcsoport akkorát nőtt, hogy tulajdonképpen a legnagyobb versenytársak (Facebook, Isntagram, Messenger, WhatsApp) házon belül "küzdenek" egymás ellen.

A Google is okozott már botrányt azzal, hogy kiderült, a keresőmotorja a cég saját termékeit és megoldásait részesíti előnyben. Sőt, gyakran előfordul az is, hogy a vállalat telefongyártókat kényszerít arra, hogy a Chrome böngészőt és a cég keresőmotorját használják alapértelmezettként.

Az Amazont ért bírálatok szerint az online kereskedelmi óriás díjszabása ellen a harmadik feleknek, akik csak értékesítenek az oldalon, esélyük sincs védekezni. Sőt, a cég duplán kihasználta a harmadik feleket, hiszen felhasználta a tőlük származó adatokat is arra, hogy a saját termékeinek értékesítését futtassa fel. Igaz, az Amazon azóta ígéretet tett arra, hogy véget vet ennek a kétes üzleti gyakorlatnak, de a vállalat erejét látva a végkifejlettel kapcsolatban sokan szkeptikusak.

A jelentést persze sokan kritizálják, a benne szereplő javaslatok ellen pedig azzal érvelnek, hogy a techcégek jelentős korlátozása vagy feldarabolása az Egyesült Államok technológiai éllovas pozícióját fogják aláásni, és még az ügyfelek is gyengébb minőségű szolgáltatásokat fognak kapni. A jelentést készítő albizottság szerint viszont egyenesen az amerikai demokrácia forog kockán, és ha nem regulázzák meg ezeket a nagyvállalatokat, akkor egyre kevésbé lesznek ellenőrízhetőek és számonkérhetőek. 

(ft, napi.hu, the verge, ithon)

AppleFacebookgoogleAmazon
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális