2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Cîțu: elkészült a költségvetési törvény tervezete, 7% körüli hiánnyal számoltak

 utolsó frissítés: 15:01 GMT +2, 2021. február 08.

A költségvetési törvény tervezete elkészült, kedden vagy legkésőbb szerdán közvitára bocsátják - jelentette ki Florin Cîțu miniszterelnök.

A kormányfő kijelentette, hogy a büdzsé összeállításánál a költségvetési hiány 7-7,1% közötti szintjével számoltak.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor még maradtak tisztázandó kérdések, de ezekre vagy sürgősségi kormányrendeletet adnak ki, vagy módosító javaslatokat nyújtanak be a parlamentben.

A közszférában dolgozók által kapott bérpótlékokra vonatkozó kérdésre Cîţu azt mondta, egyelőre felső korlátokat szabnak meg ezek esetében vagy sürgősségi rendeletek vagy a parlamentbe benyújtott módosítások révén, de ki fognak dolgozni egy új bértörvényt, amely a hatékonysághoz arányítja a pótlékokat az állami szektorban.

Kérdésre válaszolva Cîţu megerősítette, hogy csökkentik idén a pártoknak kiutalandó alapokat is.

Cîțu azt is elmondta, hogy még mindig nem kapta kézhez a veszteséges állami vállalatoktól az átszervezésre vonatkozó reformterveiket. "Amint már elmondtam, az átszervezés két módon valósítható meg: vagy bemutatják ők az átszervezési tervüket, vagy mi lépünk, tavalyhoz hasonlóan az állami támogatásokat csak a nyereséges vállalatok kapják majd meg" - magyarázta.

A Hotnews kormányközeli információkra hivatkozva azt írta, Florin Cîţu miniszterelnök arról beszélt párttársainak, hogy a kormány 2021-ben nem ad ki új üdülési utalványokat a közalkalmazottaknak, valamint az egyetemi hallgatók támogatott utazásait, például az egyetemisták ingyenes vonatozásait is korlátozni fogják.

A portál úgy tudja, a nyugdíjjal kapcsolatban is vannak újdonságok: a növekedést az infláció alakulásához, valamint az átlagbér reálnövekedésének legfennebb 50%-ához kötik az új költségvetési terv szerint.

A Hotnews arról is ír, hogy a gyermeknevelési pótlékok összege az előzetes tervekkel szemben (amelyek júliusban újabb emelést irányoztak elő) idén változatlan marad.

(agerpres, hotnews, hírszerk.)

Címoldali fotó: Florin Cîțu Facebook oldala

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális