2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A szállásadókat meglepte az üdülési jegyek elmaradása, perrel fenyegetik a kormányt

 utolsó frissítés: 14:47 GMT +2, 2021. február 09.

Nem csak az érintett közalkalmazottakat, hanem a szállásadókat is váratlanul érte az a tegnapi bejelentés, amely szerint 2021-ben nem bocsátanak ki új üdülési utalványokat az állami alkalmazottak részére. A szállásadók nehezményezik, hogy a kormány képviselői nem konzultáltak előzetesen velük a döntésről, és az a félelmük, hogy a döntés még nehezebb helyzetbe fogja hozni a turisztikai ágazatot.

Iparági adatok szerint a HoReCa szektor vállalatainak negyede ment csődbe a koronavírus-járvány hatásaként, a szakemberek attól tartanak viszont, hogy ez az arány akár harmadára is növekedhet.

Daniel Mischie, a Románia Fejlődéséért Koalíció turisztikai munkacsoportjának elnöke a Román Rádiónak azt nyilatkozta, hogy a hoteleket működtető vállalatok akár be is perelhetik az államot a döntés miatt. Mischie szerint a turisztikai egységeknek nem segítségre van szükségük, hanem kártérítésre. A szakember úgy fogalmazott, a pénzügyi források és a kiszámíthatóság hiánya a magyarázata annak, hogy a vendéglátóipari egységek negyede nem nyitott ki újra.

"Az iparágunk a romániai munkaerő 7%-ának ad munkát. 400 ezer ember dolgozik közvetlen és közvetett módon ennek az ágazatnak. Románia GDP-jének 5%-át adjuk. A kormánynak három hónapja kellene megoldást találnia arra, hogy kártérítést fizessenek az ágazatot érintő korlátozások miatt" - mondta Daniel Mischie, a Románia Fejlődéséért Koalíció turisztikai munkacsoportjának elnöke. (rra)

Címoldali fotó: Annamos/Pixabay

költségvetésturizmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális