2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Kelemen Hunor: az idei költségvetés ambiciózus; a vakációs jegyeken 1,7 milliárd lejt spórolhat a kormány

 utolsó frissítés: 11:28 GMT +2, 2021. február 10.

A 7-7,1%-os költségvetési hiánycél ambíciózus, bátor célkitűzés, de egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt évhez viszonyítva idén az államháztartási kiadások szintje alacsonyabb lesz - mondta a költségvetésről Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

Kelement a Stiripesurse.ro oldal idézte. A miniszterelnök-helyettes szerint a költségvetés biztosítani fogja azokat a beruházásokat és infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekre a román gazdaság növekedésének beindításához szükség van. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a tavalyi 10% körüli költségvetési hiányt 7,1%-ra levinni jelentős erőfeszítés árán lehet.

"Ez az a pénz, amelyet szétoszthatunk és elkölthetünk 2021-ben anélkül, hogy sem a fizetések, sem a nyugdíjak, de még a beruházások sem látják kárát. Ha tudtunk volna nagyobb forrásokat biztosítani, akkor megtettük volna. Jelen helyzetben viszont így néz ki a költségvetés, és ugyan még nem készült el 100%-ban, a források szétosztása alapján a dolgok jól állnak, meggyőződésem, hogy ebben az évben tudjuk fejleszteni Romániát" - mondta Kelemen.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen lépéseket tesznek a költségvetési hiány féken tartása érdekében, Kelemen elmondta, elsődleges szempont számukra, hogy a kiadások ne legyenek nagyobbak annál, mint amit az ország megengedhet magának. "Tárgyaltunk arról a kormánykoalícióban, de minden bizonnyal ez a kérdés majd a parlamentben is terítékre kerül, hogy vegyük ki a 2021-re szóló ügülési utalványokat. Ez az egy lépés több mint 1,7 milliárd lejes megtakarítást jelent. Jelenleg a 2020-as, és a 2019-es üdülési jegyek egy része is az emberek zsebében van, ezeket elhasználhatják 2021-ben. Ez egyetlen olyan intézkedés, amellyel csökkenthetjük a 2021-es kiadásainkat. Lesznek a központi közigazgatást érintő átszervezések is, de további intézkedésekre is sor kerül az év folyamán" - mondta Kelemen. (stiripesurse)

Címoldali fotó: Kelemen Hunor Facebook oldala

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális