2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Változtatnának a gyermeknevelési szabadság szabályain, hogy az apák is kivegyék a részük belőle

 utolsó frissítés: 17:51 GMT +2, 2021. március 25.

A kormány egy olyan tervezeten dolgozik, amely komoly változásokat vezetne be a gyermeknevelési szabadságot illetően. A jogalkotók szándéka valószínűleg az, hogy az apák is nagyobb arányban éljenek a gyermeknevelési szabadsággal kapcsolatos jogaikkal.

A jelenlegi jogszabály szerint a 2012. március 1-jét követően született gyermekek esetében, amennyiben mindkét szülő jogosult rá, a teljes gyermeknevelési szabadságból legkevesebb egy hónap annak a szülőnek jár, aki nem igényelte ezt a lehetőséget. A jogszabály ugyanakkor azt is előírja, hogy az a szülő, aki nem szeretne élni a legalább 1 hónapos gyermeknevelési szabadsággal kapcsolatos jogával, nem adhatja át ezt a jogot a másik szülőnek.

A kormány most ezen az előíráson változtatna, a Profit.ro gazdasági portál szerint ősszel egy olyan módosító javaslatot mutatnának be, amely az 1 hónapos, úgynevezett nem átadható gyermeknevelési szabadság idejét 2 hónapra növelné.

Ezt az intézkedést kiegészítve ugyanakkor azt is lehetővé tennék, hogy a gyermeknevelési szabadságot teljes munkaidőre vagy rugalmasan, részmunkaidőre (például továbbra is bejár 4 órában dolgozni, de a nap többi részét gyermekneveléssel tölti) számítva is ki lehessen venni.

A tervezetet a kormány azzal indokolja, hogy a módosítások lehetővé tennék, hogy mindkét szülő jobban össze tudja egyeztetni a szakmai és gyermekneveléssel kapcsolatos feladatait. (profit.ro)

Címoldali fotó: Pixabay

gyermek
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális