2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A nagy márkákat nem viselte meg erősen a járvány. Mutatjuk a legerősebb romániai brandeket

 utolsó frissítés: 15:21 GMT +2, 2021. március 29.

A Brand Finance Romania 2017 óta gyűjti csokorba Románia 50 legnagyobb értékű márkáját, azaz azokat a helyi vállalkozásokat, amelyeknek brandjei a legértékesebbek és legerősebbek a romániai piacon.

A legfrisebb összesítésből az látható, hogy ezek a brandek a pandémia alatt összességében 3,7%-ot vesztettek értékükből, jelenleg körülbelül 5,6 milliárd euróra becsülik az összértéküket, ami így is több mint 50%-kal magasabb a 2017-ben jegyzett listán szereplő márkák összértékéhez képest.

Ugyan nagy változás nincs a legelső listához képest, 45 márka még most is szerepel a 2017-es Top 50-es listából, az 5 kieső cég között szerepel az AKTA és a Bancpost, amelyeket a konkurencia felvásárolt.

Ez egy jelzésértékű dolog, ami arra utal, hogy ezek a márkák jellemzően ellenállók és stabilan tartják magukat a piacon - írják a jelentés készítői.

„Jelenleg a kockázatos gazdasági körülmények miatt sokkal körültekintőbbek a cégek, és ez szinte minden szektorban észrevehető. Valamennyien nehéz időszakon mennek keresztül, de az is nyilvánvaló, hogy magukat a márkákat nem érinti olyan nagy mértékben a koronavírus-járvány" - értékelte a legfrisebb felméréseket a Brand Finance Romania vezérigazgatója.

A Dacia brandje az élen, de "vészesen" közelít az eMAG

Bár az elmúlt évben igen jelentős, körülbelül 18%-os visszaesést ért el a Dacia (most 1,1 milliárd eurót ér a márka), 2021-ben még mindig tartja első helyét a gépjárműgyártó cég márkája. A pódium második helyezettje, az eMAG e-kereskedő márkája így csaknem felére csökkentette a lemaradását a Daciahoz képest, tehát valószínűsíthető, hogy egyre szorosabb lesz a verseny az első helyért - írják a jelentés készítői.

A Dedemant sem kímélte a járvány, 9%-kal esett vissza a brand értéke, de így is tartja a harmadik helyezést. A cég teljes egészében romániai vállalkozás, a márkájának értéke eléri a 407 millió eurót.

A Banca Transilvania Románia legnagyobb bankja egy helyezést ugrott a 2020-as listához képest, maga mögé utasítva az OMV Petromot. Az elmúlt időszakban csaknem 376 millió euróval nőtt a márka értéke.

Képernyőfotó a Top50-es listáról. 

Egyre erősödnek a gyógyszerkereskedők, mint brandek

Ami külön érdekességnek számít, hogy 2020 után két gyógyszerkereskedő is bekerült a legnagyobbak közé: a Catena márka rögtön az első 10-be tornázta fel magát, mintegy 15%-kal növelve eddigi értékét, amelyet most 122 millió euróra becsülnek.

A Farmacia Tei is említést érdemel, mert a jelentés készítői szerint ez a márka érte el a legnagyobb növekedést az elmúlt évben. 

Erősödnek a privát szektor brandjei az állami érdekeltségű cégekhez képest

A Brand Finance Romania elemzésében kifejti, hogy a Top 50-es lista 70%-a a versenyszférából származó márka, és az összérték 56%-át adják, körülbelül 3,1 milliárd eurót. Hozzáteszik: 2017-ben csak 30 magánvállalat márkája volt a listában, most már 34 került be a rangsorba. (Brand Finance, hírszerk.)

vállalkozásbrandkoronavírusdaciaeMAG
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális