2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Cîțu Brüsszelben házal Románia helyreállítási tervével

 utolsó frissítés: 10:18 GMT +2, 2021. május 12.

"Konstruktív beszélgetést" folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, a Románia által beterjesztendő országos helyreállítási tervről (PNRR) - közölte kedden késő este a miniszterelnök. Florin Cîţu azt mondta: szerdán a Bizottság más tagjaival folytatja az egyeztetést.

A miniszterelnök kedden kijelentette, hogy brüsszeli látogatása során meg kíván bizonyosodni arról, hogy az országos helyreállítási terv keretében Romániának juttatott források a gazdaság "legtermékenyebb" ágazataiba kerülnek.

"A PNRR-nek két összetevője van: van egy reformkomponense, amelyet a költségvetési stratégia által vállaltunk, és van egy beruházási komponense, és ez ügyben egyértelmű üzenetem van: Romániának vannak bizonyos prioritásai, amelyeket be akar vonni a PNRR-be" - magyarázta a Florin Cîţu.

A kormány által bejelentett napirend szerint a miniszterelnök szerdán találkozik Brüsszelben Adina Vălean közlekedési biztossal, valamint Margrethe Vestagerrel és Valdis Dombrovskival, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökeivel.

Miért fontosak ezek a találkozók?

Románia körülbelül 29 milliárd eurónyi forráshoz juthat hozzá vissza nem térítendő támogatásokból és olcsó hitelekből az EU helyreállítási és rezílienciaépítési eszközéből. Az európai alapokért felelős minisztérium eredetileg egy több mint 40 milliárd euró értékű projekteket és beruházásokat tartalmazó tervből indult ki, tehát május végéig még pontosításra szorul, hogy mire lesznek felhasználva a források. Korábban az Európai Bizottság közölte, hogy öntözési rendszerek kiépítését nem fogják támogatni, a Cîțu-kormány tagjai emellett azért is aggódnak, hogy a bizottság számára szemet szúr, a román tervekben túl nagy összeg szerepel az autópályák fejlesztése mellett. (agerpres, hírszerk.) 

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális