2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Hamarosan kiderül, melyik Európa legjobb válogatottja. De melyik a legértékesebb?

 utolsó frissítés: 20:07 GMT +2, 2021. június 11.

Az, hogy melyik Európa legerősebb fociválogatottja, majd csak a pénteken este kezdődő Labdarúgó Európa-bajnokság július 11-i londoni fináléja után derül ki. Azt viszont viszonylag megbízható adatok alapján már most tudjuk, hogy a 24 résztvevő csapat közül melyik a legértékesebb. A fociban ugyanis mindenről készül statisztika, még a játékosok piaci értékéről is.

Az alábbiakban az egyik legmértékadóbb szakportál, a német Transfermarkt.de adatai alapján helyeztük sorrendbe az EB-n résztvevő csapatokat aszerint, hogy a 26 fős keretekhez tartozó focistáknak mennyi az összesített értéke.

Első helyen, talán kisebb meglepetésre, a sok fiatalból álló angol válogatott áll. Gareth Southgate angol szövetségi kapitány legénységének játákjogait összesen 1,27 milliárd euróért lehetne eladni, elméletileg. A második legdrágább csapat a világbajnok Franciaország válogatottja 1,03 milliárd euróval, a francia keret értékéhez csak a csapat szupersztárja, Kylian Mbappé a maga 160 millió eurós piaci értékével járul hozzá. Harmadik Németország 936 millió eurós csapatértékkel, őket szorosan a spanyolok követik 915 millió euróval.

Kis pénz - kis foci, nagy pénz - nagy foci

A listánál egyértelműen érvényesül a Puskás Ferenchez kötött elhíresült idézet: a rangsor elején szereplő válogatottak egyértelműen a torna favoritjainak is számítanak. Persze végül úgy sem a piaci érték alapján adják a trófeát: hogy kik a torna legnagyobb esélyesei, arról a Lelátó kimerítő elemzését érdemes elolvasni.

A magyar válogatott piaci értéke 74,5 millió euró, a legértékesebb játékosoknak a védő Willi Orbánt (16 millió euró), a kapus Gulácsi Pétert (13 millió euró) és a támadó középpályás, Sallai Rolandot (13 millió euró) taksálja a Transfermarkt. A magyar csapat nagy ütközetekre készülhet, a csoportjukban szereplő portugálok (872 millió euró), franciák (1,03 milliárd euró) és a németek (936 millió euró) is messze többet érnek a piacon, de innen szép meglepetést okozni.

Az EB-n egyébként 5 olyan játékos is részt vesz, akiknek a piaci értéke meghaladja a bűvös 100 millió eurót: mint már írtuk, a francia Kylian Mbappé értékét 160 millió euróra becsülték a szakértők, az angol gólvágó, Harry Kane 120 millió euróba kerülne, csapattársa, Jadon Sanchót 100 millió euróra taksálják. A belgáknak is van két 100 milliót érő játékosuk, a sérüléssel bajlódó Kevin de Bruyne és Romelu Lukaku is ennyibe kerül.

sport
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális