2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A szenátus megszavazta az energiaárak befagyasztását

 utolsó frissítés: 10:40 GMT +2, 2021. október 19.

A szenátus hétfőn első házként hagyta jóvá azt a sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó jogszabályt, amely tartalmazza az energiaárak felső határának rögzítését. Az energiaárak befagyasztása 151 napra vonatkozik.

A sürgősségi kormányrendeletet a szenátusi eljárás során úgy módosították, hogy a villamos energia esetében a kompenzációnál eddig meghatározott 1000 kWh-ás fogyasztást 1650 kWh-ra emelték a november 1. és március 31. közötti időszakra (egy átlagháztartás fogyasztása egy hónapban körülbelül 150 kWh). A módosításnak köszönhetően a kilowattonkénti kompenzáció 0,21 baniról 0,29 banira emelkedik. A szenátus emellett arról is döntött, hogy a földgáz esetében a háztartási fogyasztóknál az eddigi 25%-ról 33%-ra emelik a kompenzáció mértékét. 

„Kelemen Hunor volt az első politikus Romániában, aki július végén az energiaárak befagyasztását kérte. Az RMDSZ nyomására október elején sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány az elszabaduló energiaárak megoldására, ezt a jogszabályt a szenátusi munkálatok alatt úgy módosítottuk, hogy teljes mértékben tartalmazza az RMDSZ javaslatait, és befagyassza az energiaárakat. Így 2021. november 1-je és 2022. március 31-e között a háztartási fogyasztóknak a földgáz esetében 25%-ról 33%-ra emeltük a megtérítést, a villamos energia esetében pedig – 1650 kWh fogyasztásig – 0,21 baniról 0,29 banira emeltük a kompenzációt kilowattonként erre az 5 hónapra” – nyilatkozta Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a Szenátus Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások bizottságának elnöke, azt követően, hogy a Szenátus első házként szavazta meg azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely az energiaárak felső határának rögzítését tartalmazza.

Antal Lóránt hozzátette, hogy a jogszabály befagyasztja az energiaárakat: 0,525 bani/kWh a villamosáram esetében, valamint 0,250 bani/kWh a földgáz esetében.

A Hargita megyei törvényhozó kiemelte, nemcsak a háztartási fogyasztókat, hanem a kis- és középvállalkozásokat is támogatja a jelen jogszabály. „A kis- és középvállalkozások esetében a villamos energia áfáját 19%-ról 5%-ra csökkentettük, továbbá nem kell befizetniük a zöldkártya- és a magashatású kogenerációs illetéket sem. A földgáz esetében is lecsökkentettük 19%-ról 5%-ra az áfát, valamint további illetékek befizetése alól mentesítettük a kis- és középvállalkozásokat. A villanyáram termelők extraprofitjára azonban 80 százalékos adót róttunk ki” – magyarázta.

Antal Lóránt kifejtette, hogy amennyiben 2021. november 1-je és 2022. március 31-e között szükséges lesz még további beavatkozásokra, ez esetben a kormány kormányhatározattal módosíthatja a jelenlegi szabályozást.

A nemzetközi energiapiacon történő áremelkedések Romániában is a földgáz- és villamos energia számlák értékének növekedésében érezhetőek és direkt módon befolyásolják a fogyasztókat. Romániában is, mint a többi európai uniós tagállamban, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek csökkentik a családokra nehezedő pénzügyi nyomást, amelyet többek között az energiaárak elszabadulása okozott. Ennek érdekében a kormány egy olyan jogszabálytervezetet dolgozott ki, amely egy kompenzációs rendszert vezet be a számlák magas értékének esetében. Romániában az év elején liberalizálták a villamosenergia-árakat, és tavaly júliusban a gázárakat, így a lakossági fogyasztók már nem államilag szabályozott áron kapják az energiát.

A jogszabály-tervezetet a mai szavazást követően a Szenátus átküldte a képviselőháznak, ahol sürgősségi eljárásban tárgyalják. (RMDSZ-közlemény)

Nyitókép: KWON JUNHO on Unsplash

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális