2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Hat hónappal halaszthatnák a számlák kifizetését a kiszolgáltatott energiafogyasztók egy tervezet szerint

 utolsó frissítés: 17:13 GMT +2, 2021. október 18.

A szenátus gazdasági bizottsága hétfőn megszavazta azt a tervezetet, amelynek egyik előírása szerint a kiszolgáltatott energiafogyasztók kérésre hat hónappal elhalaszthatják az energiaszámláik kifizetését.

A testület egyhangúlag támogatta az energiadrágulás kompenzálásáról szóló 2021/118-as sürgősségi kormányrendeletet módosító jogszabályt.

A számlakifizetés elhalasztásának lehetőségét a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta. Szintén a PSD terjesztette be azt a módosítást, amely legtöbb 5 százalékra korlátozza az energiaszolgáltatók költségeikhez képesti nyereségét, illetve 80 százalékos pótlólagos adót vet ki az energiatermelőkre.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) is több módosító javaslatot terjesztett be. Ezek szerint maximálják az energiaárakat a háztartási fogyasztók számára, növelik a drágulások kompenzálására fordított költségvetési összegeket, illetve mentesítik az ipari fogyasztókat az energiaszámlák több összetevőjének - zöldbizonylat, kogenerációs hozzájárulás és a jövedéki adó - kifizetése alól. Emellett az utóbbi fogyasztók esetében 19 százalék helyett csak 5 százalékos hozzáadottérték-adót (TVA) alkalmaznak az energiaszámla értékére.

A szavazás után a PNL és a PSD szenátorai egyaránt azt nyilatkozták, hogy a szakbizottságban elfogadott módosítások a tél közeledtével csökkentik a lakosságra nehezedő anyagi terheket. Ştefan Pălărie USR-s szenátor elmondta, hogy az energiaszolgáltatók képviselői a tervezet alsóházi vitáján fejthetik majd ki álláspontjukat a törvénytervezetről.

A jogszabályt hétfő délután a szenátus plénumában is megvitatják. (agerpres)

fűtésenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális