2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Johannis az atomenergiában és a földgázban látja Románia energiagondjainak megoldását

 utolsó frissítés: 14:24 GMT +2, 2021. október 22.

Az atomenergiában és a földgázban látja Románia energiagondjainak megoldását - jelentette ki pénteken Klaus Johannis.

Az államfő az EU-csúcsot megelőző brüsszeli sajtótájékoztatóján kifejtette: az ország zöld energiaforrásokra való áttérése még évtizedekig elhúzódhat, és addig is növelni kellene az atomerőműben termelt villamos áram mennyiségét. Emellett szerinte a fűtésre, az áramtermelésre és az ipari termelésre használt földgáz mennyiségét is növelni kellene.

Johannis elmondta, örvendetesnek tartaná, hogy az energiamennyiség növeléséhez szükséges fejlesztéséket uniós alapokból lehetne finanszírozni. Ezért arra kérte az Európai Bizottságot, hogy még idén ősszel dolgozza ki a fenntartható beruházásokra vonatkozó uniós intézkedéscsomagot.

Az államfő kitért arra is, hogy az országnak a Fekete-tenger alatti földgázkészletet is használnia kellene. Elmondta, hogy más európai államokkal, köztük Franciaországgal együtt Románia azt szeretné, hogy az atomenergia és a földgáz is kerüljön be a fenntartható gazdasági működésbe való átmenetet elősegítő, úgynevezett uniós taxonómiarendeletbe.

Klaus Johannis kifejtette azt is, Romániában az energiadrágulás problémája "néhány hónapra" megoldódott, az alacsony jövedelmű családok számára az állam kompenzálja az árak növekedését. Hozzátette ugyanakkor, hogy az energiadrágulás automatikusan más termékek árára is kihat, ezért uniós szinten kell 'határozott megoldást' találni erre a problémára. (agerpres)

energiaJohannis
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális