2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Ennyi lenne a nyugdíjbavonulási korhatár a helyreállítási terv szerint

 utolsó frissítés: 17:49 GMT +2, 2021. október 29.

Románia a nők és férfiak esetében meghatározott nyugdíjkorhatárt is 65 évben egyenlíti ki 2035-ig - többek között ez az intézkedés is szerepel Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervében (PNRR). Mint arról beszámoltunk, a PNRR a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) csütörtöki ülése után a végső jóváhagyást is megkapta Brüsszelből, így indulhat az összesen 29,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és olcsó hitelt is tartalmazó, rendkívül komplex intézkedéscsomag életbe léptetése.

A nyugdíjrendszerre vonatkozó reformokra 4 milliárd eurót kap Románia. Év végéig az ország egy technikai segítségnyújtásra vonatkozó szerződést is aláír egy külső szakértői szervezettel, amely a helyreállítási tervben foglalt elveknek megfelelően, elemzések és kutatások alapján, javaslatokat fog kidolgozni a román állam számára a nyugdíjrendszert - beleértve az általános nyugdíjrendszert és a különleges nyugdíjak területét is - érintő szükséges reformokról.

A részletek tehát még kidolgozás előtt állnak, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a következő elvek mentén fogják megreformálni Románia nyugdíjrendszerét:

  • Új számítási formulát dolgoznának ki az új és a meglévő nyugdíjak esetében is úgy, hogy a nyugdíjakkal kapcsolatos államháztartási kiadások nem haladhatják meg a GDP 9,4%-át. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a nyugdíjak az ország gazdasági teljesítményével összhangban növekednének, az új rendszer emellett véget vetne az ad-hoc jellegű, gyakran politikai megfontolásból meghozott nyugdíjemelési döntéseknek.
  • A nyugdíjak kiszámításánál emellett az árszínvonal változását is figyelembe vennék majd, ami nagy valószínűséggel minden év elején a nyugdíjak inflációval és a bérnövekedések szintjével való kiigazítását jelentené.
  • A helyreállítási tervben foglaltak szerint jelentősen csökkenteni fogják az úgynevezett előrehozott nyugdíjra vonatkozó lehetőségeket, emellett olyan ösztönzőket is bevezetnének, amelyek hatására minél többen dönthetnek önténtesen úgy, hogy csak 70 évesen vonulnak nyugdíjba. Az időseket azzal ösztönöznék a kései nyugdíjba vonulásra, hogy a 65 év felett ledolgozott éveik nagyobb arányban számítsanak a nyugdíjpontok kiszámításánál.
  • A nyugdíjrendszert minél inkább hozzájárulás alapúvá tennék, mindenki annak megfelelően kapna nyugdíjat, amekkora hozzájárulást a munkaévei alatt befizetett, ezzel párhuzamosan pedig jelentősen csökkentenék a különnyugdíjban részesülő alkalmazotti kategóriák számát is.
  • A garantált minimumnyugdíj feltételeit úgy határoznák meg, hogy az a szegénységi küszöb alatt élő lakosság esetében minél szélesebb körben elérhető legyen.

Jelenleg Romániában a nyugdíjazási korhatár férfiak esetében 65 év, nők esetében pedig 61 év és 6 hónap (de 63 év fele halad). Az állami nyugdíjra való jogosultsághoz 15 év munkamező szükséges.

(economedia, hírszerk.)

Címoldali fotó: Pixabay

nyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális