2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Jelentős mértékben drágulhat a távhő több erdélyi városban is

 utolsó frissítés: 10:12 GMT +2, 2021. október 29.

Románia számos városában jelentősen drágulhat a távhő, miután annak előállítása csaknem kétszer nagyobb lesz november és március között az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) által jóváhagyott új hőenergia-tarifák alapján.

Legnagyobb növekedést Bârlad, Nagyvárad és Arad városok hőerőműveinek hagyták jóvá, ott 95, illetve 96 százalékkal kerül többe a hőenergia előállítása. A legtöbb településen a növekedés 85 százalék körüli.

A szakhatóság közlése szerint azért volt elkerülhetetlen a drágulás, mert a gáz ára több mint kétszeresére nőtt tavaly télhez képest, és a szén ára is emelkedett 23 százalékkal.

A szakhatóság hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztók számára is ennyivel drágább lesz a távhő, hiszen az önkormányzatoknak lehetőségük van átvállalni a költségek egy részét. Bukarestben például az önkormányzat finanszírozza a távhő díjának kétharmadát.

A szakhatóság döntése következtében azonban szinte biztos, hogy nem tudja átvállalni az összes önkormányzat a drágulást és teljes mértékben mentesíteni a lakossági fogyasztókat a plusz költségektől, hiszen a helyi költségvetések egyébként is túlterheltek.

Romániában Bukarestben van a legnagyobb távhőrendszer, Nicușor Dan főpolgármester legutóbb úgy nyilatkozott, hogy ha minden feltétel kedvezően alakul, akkor ezen a télen a távhő 20 százalékkal kerül majd többe a lakosságnak. A döntés számos erdélyi várost érint. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális