2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Költözhet a kolozsvári Carbochim üzem, hatalmas lakópark épülne a helyébe

 utolsó frissítés: 14:27 GMT +2, 2021. november 29.

Lakóparkot épít a kolozsvári Carbochim üzem 12 hektáros területének helyére a Iulius Csoport. A jelenleg is működő üzemet, amely Románia legjelentősebb csiszolóanyagokat gyártó vállalata, már tavaly megvásárolta az ingatlanfejlesztő cégcsoport tulajdonosa, Iulian Dascălu. Az ügylet keretében 23,5 millió lejt fizetett ki az üzletember a gyártóvállalatért. Már az üzlet lezárultát követően felmerült, hogy a gyárat Dascălu nagy valószínűséggel költöztetni fogja, hiszen a hatalmas terület akár 70 millió eurót is érhet, és alkalmas lehet lakópark és irodaházak építésére.

A Carbochim egyik épülete a kolozsvári Május 1. tér közelében. Forrás: Google Maps.

Hogy az üzem elköltöztetése nem csak találgatás, az múlt héten igazolódott be, amikor kiderült, hogy januárban sor kerül a Carbochim közgyűlésének összehívására, amikor a tagok egy másik ipari tevékenység folytatásához alkalmas ingatlan megvásárlásáról, illetve annak feltételeiről kell döntsenek. A közgyűlésen emellett a gyártóvállalat teljes tevékenységének áthelyezéséről is szavaznak az új ingatlanba.

A tőzsdén jegyzett Carbochim árfolyama egyébként, valószínűleg a hírek hatására, 10%-kal nőtt pénteken. 

A gazdasági lap egyébként megjegyzi, hogy az elmúlt időszakban Kolozsváron a nagyobb méretű ingatlanfejlesztői projektek száma visszaesett, amit azzal is magyaráznak, hogy egyre nehezebben és drágábban lehet már vásárolni az ilyen projektekhez hasznosítható területeket. (zf)

ingatlan
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális