2022. január 27. csütörtökAngelika
EUR = 4.9443 RON
USD = 4.3840 RON
HUF = 1.3742 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,018.82(2.25%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Az ausztriai korlátozások adták a halálos döfést, a Mozart-golyó gyártója csődöt jelentett

 utolsó frissítés: 11:49 GMT +2, 2021. november 30.

A grödigi székhelyű Salzburg Schokolade hétfőn fizetésképtelenséget jelentett a GPA Salzburg szakszervezetnél – írja a Telex a Napi.hu-ra hivatkozva.

A Mozart-golyók gyártójának csődje Michael Huber intézményvezető szerint a szakszervezetet is meglepte. Azt pedig még nem tudni, hogy a cég hogyan működik tovább a jövőben.

A szakszervezetisek az üzemi tanáccsal és a vállalatvezetéssel együtt meg akarják vitatni a helyzetet és erről mielőbb tájékoztatni akarják a munkavállalóikat is. A salzburgi üzemben a leállás 140 ember munkáját érintheti. 

Christian Schügerl, a vállalat ügyvezető igazgatója a Telex szerint korábbi levelében úgy fogalmazott: a vállalatot súlyosan érintette a koronavírus-járvány, ugyanis a turisták, a rendezvények, valamint az esküvők hiánya együttesen csökkentették a forgalmukat, mert a lezárások miatt hetekig zárva voltak a cukrászdák is. A kormány támogatása ellenére jelentős veszteséget könyvelhetnek el – írja Schügerl.

A jelenlegi korlátozások: a nyersanyagok, az energia, a bérek és a logisztikai költségek, valamint a csomagolóanyagok jelentős költségnövekedése is komoly problémákat okoznak – fejtette ki a most bejelentett fizetésképtelenség okait.

A Salzburg Schokolade vállalatot 1897-ben még „Rajsigl-Süßwarenfabrik” néven Salzburgban alapították, majd 1956-ban Grödigbe költözött. Több tulajdonosváltás után a részvények többsége 2014 óta a Philipp Harmer Beteiligungs-GmbH tulajdonában vannak – Schügerl egy kisebb részt birtokol a vállalatból.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt Ausztriában egy hete teljes lezárást rendeltek el, ki- és beutazási korlátozások léptek életbe és várhatóan februártól kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás. (telex.hu)

Nyitókép: depositphotos

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális