2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Helyreállítási terv: a pénz már érkezik, a kormány még a végrehajtásról szóló rendelettel sem készült el

 utolsó frissítés: 10:50 GMT +2, 2021. december 03.

A pénteki kormányülés elején Nicolae Ciucă kormányfő felhívta a miniszterek figyelmét, hogy a kabinet késésben van az országos helyreállítási terv (PNRR) végrehajtásának kereteit meghatározó sürgősségi rendelet kidolgozásával, és hangsúlyozta, hogy a rendeletet a lehető leghamarabb jóvá kell hagyni.

Emlékeztetett, az Európai Bizottság csütörtökön átutalta az uniós helyreállítási alapból a Romániát megillető vissza nem térítendő támogatás 13 százalékának megfelelő 1,8 milliárd eurót, amit az országos helyreállítási tervbe foglalt beruházásokra és reformokra kell fordítania a kormánynak.

"Szeretném, ha megvitatnánk, mennyi időn belül kerülhet ez a sürgősségi rendelet az asztalra, hogy minél előbb jóváhagyhassuk" - mondta Ciucă a minisztereknek.

Ciucă azt is bejelentette, hogy a kormány megkezdi a jövő évi költségvetés tervezetének megvitatását, hogy meghatározzák az elkövetkező időszak "irányvonalait". A miniszterelnök elmondta, minél előbb el kell készülnie a tervezetnek, hogy a költségvetést december 24-ig véglegesítsék és jóváhagyják.

Adrian Câciu pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a költségvetési hiánynak GDP-arányosan nem szabad meghaladnia az 5,84%-ot. (agerpres, profit.ro)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális