2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Annyira eladósodott Ponta pártja, hogy Teslára, de még fizetésekre sem futja már

 utolsó frissítés: 17:19 GMT +2, 2021. december 07.

A Pro Románia az első párt lett Romániában, amely oda jutott egy hónap alatt, hogy még az alkalmazottak béreit sem tudta kifizetni. A volt kormányfő, Victor Ponta által alapított párt ugyanis annyira eladósodott, hogy az Állandó Választási Hatóság (továbbiakban AEP) által, a pártnak kijáró közpénzek teljes részét egyenesen a végrahajtóknak kell utalnia - számolt be exklúzív anyagában a Szabad Európa Rádió.

Az AEP adataiból az látszik, hogy a Pro Románia augusztusban még 130 512 lejt költött például fizetésekre, a szeptemberi hivatalos jelentésben azonban már majdnem minden kiadás mellett nullás számjegy szerepel.

Forrás: Szabad Európa Rádió.

Ez azt jelenti, hogy a párt szeptembertől már nem tudja fedezni az alkalmazottak bérét sem, így Victor Ponta és a hozzá közelálló személyek sem részesülnek szeptembertől havi juttatásban. A Szabad Európa Rádió értesülései szerint a volt kormányfőnek bruttó 5000 eurós fizetés járt a pártjától, más személyek esetében nem tesznek konkrét említést. Csak összehasonlításképp érdemes megemlíteni: ehhez képest Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes az RMDSZ-től körülbelül "csak" bruttó 2 ezer eurós fizetést kap havonta, legalábbis az adóbevallása szerint.

De kanyarodjunk vissza a Pro Románia helyzetére.

2021 elején a párt 130 ezer euróért vásárolt egy Tesla Model X elektromos autót, amelyet összesen 9 hónapig használtak, ezidő alatt pedig nem hajtottak vele 2000 kilométert sem.  A felgyűlt adósságok miatt azonban ettől is meg kellett válnia a Pro Romániának, a párt egyik hitelezőjének adták el közel 40 ezer eurós veszteséggel, ugyanis az autón kisebb horpadások voltak.

Septimus Pârvu, az Expert Forum elemzője azt nyilatkozta, hogy a pártok eleve hozzá vannak szokva ahhoz, hogy rengeteg pénzhez juthatnak az állami költségvetésből, ráadásul a költségvetési összegek évről évre gyarapodnak, anélkül, hogy átláthatóan beszámolnának róla.

A Pro Románia bár nem érte el az 5%-os parlamenti küszöböt, az önkormányzati választásokon való eredményeik miatt az államtól 2021-ben eddig több mint 3,2 millió lejes (több mint 640 000 euró) támogatásban részesültek.

A szakértő kifejtette, hogy Ponta pártja még a legutóbbi önkormányzati választási kampányhoz felhasznált, népszerűsítésre alkalmas tárgyakat (dzsekik, naptárak) sem fizette ki a beszállítóknak, így nem csoda, hogy idén szeptembertől zárolták a számláikat. Hozzátette, sok beszerzés esetében azt sem lehet tudni, hogy történt-e szerződéskötés  vagy sem. 

Pârvu úgy értékelte, Pontáék pártja igen felelőtlenül járt el, mikor ilyen kiadások mellett nagytételű kiadásokat is bevállaltak (mint például a Tesla autó). (Szabad Európa Rádió)

Pro Romániaadósságpártköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális