2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Az RMDSZ azt állítja, hogy nem akarja betiltani a háztáji sertéstartást

 utolsó frissítés: 12:12 GMT +2, 2021. december 08.

Az RMDSZ azt állítja, hogy nem akarják betiltani a háztáji sertéstartást - tájékoztat az RMDSZ közleménye. 

„Téves és félrevezető információk láttak napvilágot a napokban arról, hogy az RMDSZ betiltaná a háztáji sertéstartást. Az RMDSZ által kezdeményezett és kidolgozott törvénytervezet, amely a sertéstartás támogatását és sertéspestis megállítását célozza, semmilyen formában nem tiltaná be a háztáji sertéstartást. Egy ilyen intézkedés ellehetetlenítené úgy a gazdáinkat, mint a szektor működését” – idézi a közlemény Magyar Lórándot, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselőjét, a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának alelnökét. 

A politikus szerint az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezetet nagy mértékben módosították a szenátusi szakbizottságok munkálatai alatt, amelynek eredményeként megváltozott az eredetileg benyújtott törvénytervezet lényege.

 „Az RMDSZ a törvénytervezet szenátusi plénumi vitáján is arra kérte a felsőházi törvényhozókat, hogy küldjék vissza a szakbizottságokba a törvénytervezetet, hogy tárgyalják újra, azonban ezt elutasították. Az RMDSZ kizárólag azért nem szavazott a szenátusi plénumban a törvénytervezet ellen, mert a képviselőházi eljárásban az RMDSZ által eredetileg kidolgozott és letett törvénytervezetet szeretnénk elfogadtatni” – idézik ismét Magyarit.

Könczei Csaba, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője pedig arról beszélt, hogy az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet gyakorlatilag két kategóriára osztja a háztáji sertéstartartást azért, hogy a sertéspestis terjedését megakadályozzák és a járvány megfékezése érdekében hozott azonnali intézkedések ne lehetetlenítsék el a háztáji sertéstartók működését.

„Ezért az első kategóriába soroltuk azokat a háztáji sertéstartókat, akik saját fogyasztásra tartanak állatot, ebben az esetben indokolt megszabni a sertések számát, hiszen nem szükséges állatorvosi felügyelet. A második kategóriába azokat a háztáji sertéstartókat soroltuk, akiknek regisztrálniuk kell az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerben (SNIIA), és állatorvosi felügyelet alatt tarthatnak sertést, kereskedhetnek és szaporíthatnak sertést, és nem szükséges vállalkozást bejegyezniük a cégbíróságon. A háztáji sertéstartások mellett, egy másik kategóriába kerülnek a sertéskereskedelemmel foglalkozó cégek, amelyek minden állategészségügyi szabályozásnak meg kell feleljenek” - idézik Könczeit.

Magyar Lóránd úgy véli, hogy RMDSZ pont azért dolgozta ki a törvénykezdeményezést, hogy segítse a gazdákat. Céljuk, hogy az új szabályokkal könnyítsenek, ne pedig nehezítsenek a sertéstartáson.

„Nem szabad korlátozni a háztáji sertéstartókat sem a tartásban, sem a tenyésztésben, sem a szaporításban, sem pedig a kereskedelemben. Tisztában vagyunk azzal, hogy a sertéspestis elsősorban a gazdákat lehetetleníti el, azokat, akik szabályosan járnak el, azonban a járvány terjedésében sokkal nagyobb szerepük van azoknak a kupeceknek, akik ellenőrzés nélkül kereskednek és szállítják az állatokat, éppen ezért szigorítunk ilyen értelemben a szabályokon. Szorgalmazzuk, hogy a járvány megfékezésére a nyugaton használt jó példákat alkalmazza Románia is, emellett pedig különbséget kell tennünk a kisgazdaságok és az ipari sertéstenyészetek között. Utóbbiak elszigetelt, bio-biztonságilag kifogástalanul működő 'üzemek', amelyeknek működését nem szabad befolyásolnia a közeli kisgazdaságban megjelenő betegségnek. A sertéstartás szabályozásával kapcsolatban már sok értelmetlen, a gazdákat hátrányosan befolyásoló tervezet látott napvilágot az elmúlt időszakban, amelyeket az RMDSZ-nek eddig sikerült megakadályoznia” - idézik ismét Magyarit.

A mezőgazdasági bizottság alelnöke azt is elmondta, hogy a vitatott törvénytervezetet a következő hetekben a képviselőházban úgy módosítják, hogy az visszanyerje az RMDSZ szakemberei által kidolgozott formáját, amelyet eredetileg is iktattak a parlamentben. (közlemény)

címoldali fotó: commons.wikimedia.org/kallerna

sertés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális