2022. január 27. csütörtökAngelika
EUR = 4.9443 RON
USD = 4.3840 RON
HUF = 1.3742 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,018.82(2.25%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Történelmi mélységben a török líra, a külföldi befektetők megrohamozták a riviérát

 utolsó frissítés: 10:27 GMT +2, 2021. december 21.

Elképesztő mélységeket ért el a török valutaválság hétfőn: a török líra már 6,3%-kal gyengült a dollárral szemben péntekhez képest, amikor a líra jegyzése csaknem 8 százalékot zuhant a múlt heti kamatcsökkentések következtében.

Ez az a pont már, amikor a török közgazdászok hevesen kritizálni kezdték az elnök lépéseit, pedig üzleti vezetők ritkán bírálják nyilvánosan a gazdaságpolitikát. Az Isztambuli Iparkamara vezetője most azonban azt mondta, hogy "döbbenten" figyeli, ahogy a jegybank először kamatot csökkent, majd másnap devizát ad el az intézkedés miatt gyengülő líra támogatására.

A török gazdasági krízis a Recep Tayyip Erdoğan török elnök unortodox gazdasági terveivel kapcsolatos aggályok miatt alakult ki, aki az inflációt a kamatok folyamatos csökkentésével kívánja visszaszorítani. A témáról bővebben ITT és ITT is írtunk korábban. 

Múlt héten csütörtökön történt, hogy egy újabb kamatcsökkentés hatására a líra rekordmélypontot ért el, 17,17-ig süllyedt a dollárral szemben péntek kora délután, ami után a jegybank intervenciót hajtott végre (decemberben már ötödször), hogy visszaerősítse a lírát. A jegybanki lépésnek a hatására a líra 16,71-re kapaszkodott vissza a dollárral szemben. Ez a szint a líra értékének az 55 százalékos csökkenését jelentette az év elejéhez képest, ebből 37 százaléknyi árfolyamcsökkenés csak az elmúlt egy hónapban következett be.

Hétfőre a helyzet ennél tovább súlyosbodott, ugyanis már 17,4 fölött jár a líra jegyzése a pénteki korrekció utáni, 16,7-hez képest. A líra ezzel új történelmi mélypontra esett.

"A piacok zűrzavara és az árfolyamok szintje számos vállalatot aggaszt és negatív hatással van rájuk" - írta Rifat Hisarciklioglu, a török kamarák és árutőzsdék szövetségének a vezetője Twitter-bejegyzésében. Hisarciklioglu "sürgős intézkedésekre" szólított fel a stabilitás és kiszámíthatóság megteremtése érdekében a piacokon.

Csak szeptember óta a török elnök nyomására a jegybank 500 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, utoljára csütörtökön, 100 bázisponttal, 14 százalékra, miközben novemberben az infláció már 21,3 százalék, három éve a legmagasabb volt. Elemzők szerint jövőre akár 30 százalék fölé is szökhet az infláció Törökországban, az importárak növekedése és a minimálbérek váratlan emelése miatt.

Elképesztően megugrott a külföldi befektetők jelenléte az országban

Aki igazán szemfüles, most vesz luxusnyaralót a török riviérán – írja több nemzetközi gazdasági lap. A líra leértékelődése miatt csak 2021 novemberében csaknem 50%-kal nőtt meg a külföldieknek eladott lakások száma a tavalyi, hasonló időszakhoz képest.

A külföldi vásárlók közül a legtöbben iráni állampolgárok voltak, őket követték az irakiak és az oroszok. (portfólió, mti, világgazdaság)

Törökországinfláció
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális