2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Nem indult jól, de így is hatalmas túljelentkezés várható az IMM Invest programra

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 17:48 GMT +2, 2020. április 21.

Az államilag támogatott hitelek igénylésére szolgáló oldal még mindig nem működik. Mi azért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.


Nem volt zökkenőmentes a kormány által az elmúlt három évtized legjelentősebb vállalkozásokat segítő programjaként beharangozott IMM Invest elindulása. A vállalkozók regisztrációját bonyolító platform rögtön a péntek reggeli indulást követően leállt. A háttérben kibernetikai támadást sejtő Florin Cîțu pénzügyminiszter pedig már az első nap magyarázkodásra kényszerült a vállalati szféra talpra állításának segítésére kitalált megoldási csomaggal kapcsolatban.

Az IMM Invest program részeként a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került mikrovállalkozások, valamint kis- és középvállalkozások (KKV) kamatkedvezmény mellett vehetnek fel államilag garantált hitelt. A 22 hazai bank és a kis- és középvállalkozások állami garancialapjának (FNGCIMM) bevonásával bonyolított program iránt akkora volt az érdeklődés a kudarcba fulladt pénteki napon, hogy az Imminvest.ro oldalon az indulás pillanatában 132 ezernél is többen voltak egyszerre, miközben a program költségvetése körülbelül 40 ezer vállalat megsegítésére lehet elég. 

Milyen hitelek igényelhetők a programmal?

A programmal két célra lehet felvenni hiteleket: beruházások megvalósítására és forgóeszköz-finanszírozásra. Az első típusú hitelekkel az állam főként a gazdaság és a beruházások újraindítását szeretné elérni a járvány utáni időszakban, míg a forgóeszközök finanszírozására igényelhető hiteltípus inkább azokat a vállalkozásokat fogja segíteni, amelyek a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzésével, a vevői követeléseik bevételezésével, tehát tulajdonképpen rövidtávú készpénzhiánnyal küzdenek.

A program alkalmazási módszertana már április 8-án megjelent a Hivatalos Közlönyben. A legnagyobb változás az előzetesen közölt információkhoz képest abban áll, hogy az állam 2020-ra teljes egészében átvállalta a program részeként felvett hitelek kamat és jutalékterheit. A kamatmentes időszak a jelenlegi elképzelések mellett 2020. december 31-ig tartana, de nyitva hagyták annak a lehetőségét is, hogy amennyiben a gazdaság a következő évben is a várakozások alatt teljesít, akkor akár 2 évvel is meghosszabbíthatják a kamatmentes időszakot.

Jó esetben azonban nem fog sor kerülni hosszabbításra, így a hitelesek jövőtől már kamatot és jutalékot kell fizessenek a kölcsönökre. Az éves kamat kiszámítása a jogszabály szerint a következőképpen alakul:

  • 3 hónapos ROBOR + 2%-os fix kamatmarzs a beruházási hitelekre,
  • 3 hónapos ROBOR + 2,5%-os fix kamatmarzs a forgóeszköz-finanszírozásra felvett hitelekre, illetve hitelkeretekre.

Nem elhanyagolható, hogy a kamat- és jutalékmentes időszak lejárta után a kamatmarzsban nem szerepelnek a hitellel kapcsolatos banki díjak és jutalékok. És az is fontos részlet, bár ez inkább a méretben nagyobb vállalatokat érintheti, hogy az állam által vállalt támogatások összege egy kedvezményezett vállalat esetében sem haladhatja meg a 800 ezer eurót. 

Mekkora összeg vehető fel?

A forgóeszköz-finanszírozásra felvehető hitelek, vagy ilyen célra megkötött, hitelkeretről szóló megállapodások felső korlátja 5 millió lej a közepes vállalkozások, 1 millió lej a kisvállalkozások, és 500 ezer lej a mikrovállalkozások esetében. A beruházásra szánt hitelek esetében ez a szám nyilván jóval nagyobb, 10 millió lej. A program részeként egy vállalat több hitelt is felvehet, viszont a hitelek értéke kumuláltan nem érheti el a 10 millió lejt. 

A hitel futamideje beruházások esetén 72 hónap (18 hónapos türelmi időszak lehetőségével), míg a forgóeszköz-hitelek esetén 36 hónap (újabb 36 hónapra vonatkozó hosszabbítás lehetőségével). 

Annak érdekében, hogy a vállalatok valóban reális célokra vegyenek fel hiteleket, további korlátozásokat is bevezettek a hitelfelvevőkkel szemben, amely szerint egy vállalat nem jogosult az állami garanciás hitelre akkor, ha az igényelt hitel összege egyik alábbi feltételnek sem felel meg:

  • kisebb a 2019-es munkabérekre fordított kiadások kétszeresénél (az újonnan, 2019. január 1. után alapított vállalatoknak megadják a lehetőséget, hogy becsléseket mutassanak be arra vonatkozóan, a működés első két évében mekkora lenne ez az összeg),
  • kisebb a 2019-es üzleti forgalom 25%-ánál,
  • nem nagyobb azoknál az összegeknél, amelyekre a vállalatnak valóban szüksége van, és ezt a cég képviselője igazoló dokumentumokkal is alá tudja támasztani.

Fontos emellett az is, hogy az állam mellett a hitelt igénylő vállalkozásoknak is kell garanciát nyújtaniuk. A vállalatoknak mind a beruházási, mind a forgóeszköz-finanszírozásra felvett hiteltípusok esetén ki kell egészíteniük az állami garanciát (80%, illetve 90%) ahhoz, hogy a fedezet értéke együttesen elérje a felvett finanszírozás összegének legalább 100%-át. 

Hogyan kell jelentkezni?

Annak érdekében, hogy a bajba jutott vállalkozások minél egyszerűbben igényelhessék a kedvezményes hiteleket, a hatóságok létrehozták a cikk elején már említett Imminvest.ro nevű oldalt, amelyet az állami garanciát nyújtó intézmény, a kis- és középvállalkozások országos garancia alapja (FNGCIMM) működtet. 

A hitelhez állami garanciát igénylő jogi személyeknek ezen az oldalon kell regisztrálniuk úgy, hogy megadják az összes szükséges adatot, és feltöltik PDF formátumban azt a nyilatkozatot (azt ígérik, hogy ennek a modellje az Imminvest.ro oldalon szintén elérhető lesz), amelyben a vállalat törvényes képviselője saját felelősségre vállalja, hogy a cég jogosult az állami támogatásra. Az adatok és a nyilatkozat elmentése után a vállalkozás vezetőjének várnia kell arra, hogy az intézmény a megadott információk alapján előzetes jóváhagyást vagy elutasítást adjon ki arra vonatkozóan, hogy az igénylő jogosult-e vagy sem az állami garanciás hitelre.

A hitelintézet először akkor jön a képbe, amikor a regisztráció során a vállalkozó képviselőjének ki kell választania azt a bankot, amelytől szeretné felvenni a beruházásra vagy forgóeszköz-finanszírozásra igényelhető hitelt vagy hiteleket. A garanciaalapnál azt vállalták, hogy a minél egyszerűbb ügymenet érdekében az ügyfeleknek nem kell értesíteniük a bankot arról, ha pozitív elbírálásban részesült az Imminvest.ro oldalra feltöltött kérelmük. Ehelyett maga a FNGCIMM küld ezzel kapcsolatos elektronikus tájékoztatást a hitelintézetnek, amelyhez csatolja az addig megadott információkat, illetve a garanciakérelem előzetes jóváhagyását.

A megjelölt bank hitelezőként tulajdonképpen ugyanúgy fog eljárni, mint a szokásos módon benyújtott hitelkérelmek esetén: elemezni fogja a megadott információkat, és a saját, megszokott belső eljárásai szerint dönteni fog arról, hogy ad-e hitelt az igénylő vállalkozásnak. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy a 80, illetve 90%-os állami garancia nagyon sokat számíthat: a hitelmegállapodás az állami fedezet miatt jóval alacsonyabb kockázatokat jelent a bankok számára, és azt is lehetővé teheti, hogy a tényleg nehéz pénzügyi helyzetben levő vállalatok is labdába rúghassanak.

A programmal kapcsolatos tudnivalókról a fngcimm.ro oldalon lehet tájékozódni.

válság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális