2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Leállítja a kormány az országos infrastrukturális fejlesztési programot

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A kormány forráshiány miatt leállítja az Országos Infrastrukturális Fejlesztési Programot (PNDI). Egy sürgősségi rendelettel a célra fordított alapot 16 milliárd lejről 5 milliárd lejre csökkentik, így ebből a pénzből csak a már megkezdett beruházásokat finanszírozzák. A programot korábban a legfontosabb gazdaságélénkítési projektként tartotta számon a kormány. A 2011-2020 közti infrastrukturális fejlesztésekre így várhatóan a következő évek költségvetéséből fognak forrásokat átcsoportosítani. 


A sürgősségi kormányrendelet szövege szerint azért volt szükség a program befagyasztására, mert a gazdasági válság miatt szűkebbre kellett venni a beruházások költségvetését. Emellett az Európai Bizottság (EB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is bírálta a programot, mert az veszélyezteti az éves költségvetést. A nemzetközi intézetek akkor azt javasolták a kormánynak, hogy minél több uniós alapot vonjanak be a program finanszírozásába. 

Székely István, az Európai Bizottság romániai misszióvezetője korábban a Transindexnek úgy nyilatkozott, hogy a szervezeteknek "nem azzal van bajuk, hogy milyen projekteket akarnak ebben a programban megvalósítani. Ez különben sem a mi dolgunk, az ország dönti el, hogy mire költik a közpénzeket. Számunkra az nem elfogadható, hogy ez a program kívül esik a meglévő beruházási terveken, illetve a költségvetésen. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a kormány nyújtson be egy új, középtávú fiskális tervet, amelyben azonosítja, hogy erre a projektre mennyit tud költeni az évek során, és csak annyi szerződést írjon alá, amennyi ebbe belefér" - hangsúlyozta Székely. Kiemelte továbbá, hogy Romániában jelenleg 40 ezer befejezetlen beruházási projekt van, ami a közpénzek elfogadhatatlan pocséklását jelenti. 

A program többek között 10 ezer kilométer megyei és helyi út feljavítását, víz- és csatornahálózatok kiépítését, a vízgazdálkodás fejlesztését, illetve különböző árvízvédelmi munkálatokat tartalmazott. (ZF/Erdély FM/hírszerk.)

beruházásköltségvetésEurópai UnióIMF
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális