2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Kézdivásárhelyi ipari park: kevés a dolgozni vágyó munkaerő

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester szerint félő, hogy ha az önkormányzat nem tud  öt évig összesen 170 munkahelyet teremteni az újonnan létrehozandó ipari parkokban, megvonják az európai uniós támogatást. A gond azért merült fel, mert az elmúlt hetekben két vállalat vezetője jelezte, hogy nagyon kevés a dolgozni vágyó munkaerő Felső-Háromszéken. 

A kézdivásárhelyi ipari park létrehozására vonatkozó szerződést ebben az évben írta alá az önkormányzat, a munkálatok jelenleg a közbeszerzési folyamatnál tartanak. A 2011-ben megnyert pályázat értéke 15 millió lej, az önrész ebből 6 millió lej, amelyből a városnak a csarnokokat kell felépítenie és az infrastruktúrát kell kialakítania az erre a célra kijelölt, önkormányzati tulajdonban lévő területen. A projekt azt is előírja, hogy a működés első öt évében az önkormányzat, mint tulajdonos, nem adhat el, csak bérbe adhat területet. 


Szakmai tanácsok Gyöngyösről 

Szakmai megbeszélésre érkezett Kézdivásárhelyre Dr. Réthy Béla, Gyöngyös város alpolgármestere és Takács István, a Gyöngyösi Ipari Park Kft. többségi tulajdonosa.  A gyöngyösi ipari park tizenkét éve működik, kilenc vállalkozást szolgál ki, ezek többnyire középvállalkozások. „Amellett, hogy jelentős bevételt jelent a városnak, munkalehetőséget teremt, és külföldi közép- és nagyvállalatnak is teret biztosít”– mondta Réthy Béla alpolgármester. 

Takács István szakmai befektetőként került Gyöngyös város önkormányzatával kapcsolatba, 2011 nyarán másik két társával együtt megalapította az ipari park többségi tulajdonát megvásároló Kft-t. Takács elmondta: a gyöngyösi ipari park nem ad el területet, csak bérbe adja, ez a javaslata a kézdivásárhelyiek számára is. Azt támogatja, hogy az ipari park inkább szolgáltató jellegű legyen, a bér legyen alacsony, de a működési költségeket fedezze.  

Felmerült annak a lehetősége, hogy azokat a cégeket vagy vállalatokat, akiket a gyöngyösi park már nem tud fogadni, átirányítanák Kézdivásárhelyre, amennyiben ugyan azokat a feltételeket tudják biztosítani számukra. Takács továbbá azt javasolta, hogy a városvezetés határozza meg, hogy milyen profilú cégekre, vállalatokra lenne szüksége a városnak, mert azt értelmetlennek tartja, hogy működő, helyi cégek, vállalkozások menjenek tönkre azért, hogy egy nagyobb kapacitású, azonos profilú vállalat kapjon területet az ipari parkban. (hírszerk.)

Kézdivásárhelyipar
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális