2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

EU-büdzsé: Az EP szerint pénteken hozza nyilvánosságra új javaslatát az Európai Bizottság

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Európai Bizottság pénteken áll elő az unió 2013-as költségvetésére vonatkozó új javaslattal, miután az erről szóló egyeztetések a múlt héten zátonyra futottak - közölte az Európai Parlament (EP).

A pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős uniós biztos, a lengyel Janusz Lewandowski szóvivője, Patrizio Fiorilli az MTI kérdésére ugyanakkor egyértelműen cáfolta, hogy lenne hivatalosan rögzített időpontja annak, mikor áll elő a bizottság az új javaslattal, csak annyit árult el, hogy "hamarosan".

A 2013-as büdzséről szóló tárgyalások úgy fulladtak kudarcba, hogy igazából el sem kezdődtek. A pénzügyminiszterek tanácsa és az EP közötti egyeztetések ugyanis azért szakadtak meg, mert az EP először az idei büdzsé mintegy 9 milliárd eurós kiegészítéséről akart megállapodni, de ebben nem sikerült a két intézménynek egyetértésre jutnia, így pedig a jövő évi büdzséről sem sikerült megállapodnia a két intézménynek, amelyek hozzájárulása nélkül azonban nem lehet elfogadni azt.

Most Martin Schulz, az EP elnöke felszólította a megállapodást szerinte megakadályozó tagállamokat: ne gátolják az Európai Bizottságot abban, hogy teljesítse kötelezettségeit.

"Egyes tagállamok a tanácsban nem hajlandóak állni korábban adott szavukat. Deficitbe akarják sodorni az unió költségvetését, de amit otthon túl gyakran és túl sokáig megtehettek, azt európai szinten az EP nem hajlandó elfogadni" - jelentette ki Martin Schulz, emlékeztetve arra, hogy egy évvel ezelőtt az összes tagállam és az EP nyilatkozatot írt alá arról, hogy ha a 2012-re tervezett pénz kevésnek bizonyul, akkor arra kérik az Európai Bizottságot, dolgozzon ki javaslatot a büdzsé kiegészítésére, amiről a lehető leggyorsabban döntsenek, hogy a kifizetések ne kerüljenek veszélybe.

"Ha 2012-ben kifizetetlen számlákat hagyunk magunk után, akkor nem hozhatunk komoly döntést 2013-ról (..), így nem lehet költségvetést tervezni, ez nem rendes pénzügyi menedzsment" - fogalmazott a szocialista politikus.

Az Európai Parlament közleményében azt is tudatja: az a célja, hogy a 2013-as költségvetésről a decemberi plenáris ülésen döntés szülessen. (mti)

költségvetésEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális