2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Agrártagozat alakult a Kárpátia román-magyar iparkamarán belül

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Agrártagozat létrehozásáról döntött csütörtöki kolozsvári közgyűlésén a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara - jelentették be pénteki sajtótájékoztatójukon a kamara képviselői.

Csigi Levente, a Kárpátia ügyvezetője elmondta, az agrártagozat egy április 26-án tartandó kolozsvári konferencián mutatkozik be, amelynek témája a közös agrárpolitika kilátásai a 2014-2020-as EU-költségvetés időszakában. A sajtótájékoztatón az agrártagozat létrehozásának a kezdeményezője, Radetzky Jenő is részt vett. A Kárpát Üzleti Hálózat vezérigazgatói tisztségét és a Wekerle terv miniszteri biztosi tisztségét is betöltő gazdasági szakember elmondta, Romániában nem ritka, hogy az iparkamarák az agráriumot is képviselik. Ezért is gondolták, hogy fölösleges lenne egy önálló agrárkamarai struktúrát kiépíteni.

Radetzky Jenő hozzátette, a Wekerle terv az egészséges élelmiszerek előállításával, a vízgazdálkodással és a környezetvédelemmel kapcsolatos fejlesztéseket is támogatja. Hozzátette, a kolozsvári magyar-román iparkamara agrártagozatának az a célja, hogy a román és a magyar agrárium szereplői között intenzívebb kapcsolat épüljön ki. A célok között említette ugyanakkor a magyar élelmiszeriparban felhalmozódott tudás átadását is.

Radetzky Jenő a Kárpát Üzleti Hálózatról szólva elmondta, a hálózat kárpátmedencei irodái a létrehozásuk óta eltelt kevesebb mint egy évben több ezer új üzleti kapcsolat létrehozásában közvetítettek. A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara éves közgyűlésén Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is részt vett. Az államtitkár az MTI-nek pénteken elmondta, kolozsvári látogatása során a Kolozs Megyei Tanács alelnökével, Vákár Istvánnal is megbeszéléseket folytatott.

"Arról beszélgetünk, hogy jobban meg kellene ismerni az Európai Unió 2014-2020-as pályázati ciklusára vonatkozó Kolozs megyei elképzeléseket, és egymást erősítve kellene elindítani olyan programokat, amelyek szerepelnek a Wekerle tervben is, és a Kolozs megyei fejlesztési tervben is" - mondta Szatmáry Kristóf. (mti)

Kolozsváripar
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális