2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Csődöt jelentett Ausztria második legnagyobb építőipari vállalata

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Csődöt jelentett az Alpine, Ausztria második legnagyobb építőipari vállalata - számolt be róla az ORF osztrák rádió.

A salzburgi székhelyű, spanyol tulajdonban lévő konszern csődeljáráson kívüli szanálására tett kísérletek kudarcot vallottak, a vállalat kedden este közölte, hogy haladéktalanul kezdeményezni fogja a csődeljárás megindítását.

"A finanszírozó bankok jelentős támogatása és a tulajdonos erőfeszítései ellenére a várakozásokkal ellentétben nem sikerült az Alpine Csoportot csődeljáráson kívül szanálni" - írták a vállalat közleményében.

Az Alpine mintegy harminc országban van jelen. Ausztrián kívül képviselettel rendelkezik többek között Németországban, számos közép-és kelet-európai országban - köztük Magyarországon -, valamint az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is.

Osztrák sajtóértesülések szerint az Alpine-nak 400 millió euróra lett volna szüksége, de spanyol tulajdonosának, az FCC konszernnek nem állt rendelkezésére a szükséges összeg, így a cég mintegy ötven banki hitelezője sem finanszírozza tovább az Alpine-t. Az év elején még úgy tűnt, hogy sikerül átsegíteni a céget a nehézségeken. Akkor az FCC 250 millió euróval támogatta meg a céget, a bankok további 150 millió euró adósságleírással járultak hozzá az Alpine megerősítéséhez.

A vállalatcsoportnak mintegy 15 ezer alkalmazottja van, ebből mintegy hétezer Ausztriában. Egyelőre nem tudni, hogy hány munkahely szűnhet meg. (mti) 

Ausztria
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális