2022. január 27. csütörtökAngelika
EUR = 4.9443 RON
USD = 4.3840 RON
HUF = 1.3742 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,018.82(2.25%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Elmaradhat a kézdivásárhelyi ipari parkok megépítése

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Nem szavazta meg csütörtökön a kézdivásárhelyi helyi tanács annak a hitelnek a felvételét, amiből a városba tervezett két ipari park önrészét finanszírozták volna. Az RMDSZ-nek 9 tanácsosa van a helyi tanácsban, az ellenzék mind a 8 tagja viszont nemmel voksolt. Egy, Bokor Tibor polgármester szerint "értelmezhető" törvény szerint tíz szavazat kellett volna ahhoz, hogy átmenjen a határozat.

A két ipari park építéséhez összesen 4,8 millió lejes önrészre lenne szükség, de ezt a helyi önkormányzat nem tudja a saját költségvetéséből fedezni - mondta el a polgármester a Pénzcsinálók megkeresésére, hozzátéve, hogy az ipari parkok megépítését még az előző, MPP-s polgármester által vezetett önkormányzat kezdte el, akkor pedig 7,5 millió lejes hitelt vettek fel a területek megvásárlásához.

"Jövő hétre rendkívüli tanácsülést hívok össze, hogy esélyt adjak arra, hogy megpihenve, újragondolják ezt a döntést az ellenzéki tanácsosok, akik azzal az indokkal utasítottak el a hitel felvételét, hogy már így is el van adósodva a város. Ez így igaz, de itt egy fontos beruházásról van szó, ami finanszírozni kell. Egy uniós pályázat esetén nem lehet ilyen meggondolatlan lépéseket tenni. Ha elmarad a beruházás, annak súlyos következményei lesznek az elkövetkező 5-10 év pályázatait illetően" - jelentette ki az önkormányzati vezető.

Január 30-án jelentették be, hogy két ipari park is létesül Kézdivásárhelyen. Bokor Tibor polgármester Liviu Dragnea, miniszterelnök-helyettes jelenlétében akkor írta alá az egyik, 6,5 hektáron fekvő ipari park finanszírozási szerződését Bukarestben, melynek a megépítésére elnyert pályázat összértéke közel 20 millió lej, amiből az önkormányzat önrésze 3,2 millió lejre rúg.

Bokor Tibor sajtótájékoztatón akkor kifejtette: jobbnak látta volna csak ezt az ipari parkot létrehozni, hiszen ennek területét nem kellett a városnak megvásárolnia, de mivel aláírt kötelezettséget kapott, továbbviszi egy másik ipari park tervét is. A pályázatok előírják, hogy a két ipari egységben legalább 170 munkahelyet kell létesíteni, ez kivitelezhető lesz – vélte még év elején Bokor Tibor. (hírszerk.)

Kézdivásárhelyipar
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális