2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Nem szavazza meg az RMDSZ a jövő évi költségvetést

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Nem szavazza meg az RMDSZ a jövő évi költségvetést. Cseke Attila parlamenti képviselő ezt azzal magyarázta az Erdély FM-nek, hogy a költségvetés alig különbözik az ideitől, amelyből hiányoztak a nagy befektetések. Az RMDSZ abban bízott, a parlament elfogadja a szövetség néhány módosító indítványát.

„Ez nem így történt, így az RMDSZ álláspontja az, hogy nem fogjuk támogatni ezt a költségvetési törvényt, hiszen több pontban is nem old meg kérdéseket, halaszt kérdéseket, ugyanakkor ugyanazok a költségvetési problémák fognak felmerülni jövő év főleg második felében, mint amelyek voltak idén is.”

Cseke Attila szerint egyik ilyen gond, hogy jövőre sem lesz több infrastrukturális beruházás, csak az ideihez hasonló befektetéseket ütemezett be a Ponta-kabinet. A politikus kifogásolja, hogy a helyi és megyei utakra 40 százalékkal kevesebbet költ jövőre a kormány, mint tavalyelőtt, és azt is, hogy ismét kevés pénzt fordít a fogyatékkal élők gondozóinak fizetésére. Cseke azt mondta, a tervezett keretből nem tudják egész évre biztosítani a béreket. Az viszont a költségvetés pozitívuma, hogy folytatják az észak-erdélyi autópályát.

„Nagyon fontos volt, szerintem stratégiailag is az, hogy a jövő évben legyen egy elkülönített összeg erre. Nem vagyunk megelégedve az összeggel, lehetett volna az 55-56 millió eurónál nagyobb összeg is.”

A parlamenti képviselő szerint ha a költségvetésben egyáltalán nem biztosítottak volna pénzt az autópályára, fennállt volna a veszélye annak, hogy abbahagyják az autópálya építését. A Demokrata Liberális Párt hétfőn jelentette be, parlamenti képviselői sem szavazzák meg a jövő évi költségvetést. A törvényről ma szavaz a parlament. (erdélyfm)

költségvetésRMDSZ
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális