2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Túl sok az osztrák bank, néhánynak ki kell hullania

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Túl sok bank van Ausztriában az OeNB osztrák jegybank szerint, ezért a nem fenntartható üzleti modellel működőknek ki kell hullaniuk a piacról - írja az osztrák WirtschaftsBlatt hírportál.

A bankok strukturális nyereségességének és tőkemegfelelési arányának javítása érdekében szükség van arra, hogy a nem fenntartható üzleti modellel működő bankok a piac stabilitásának veszélyeztetése nélkül elhagyják a piacot - írja a jegybank legfrissebb, félévente kiadott pénzügyi stabilitási jelentése.

Ausztriában 2013 végén 790 regisztrált bank működött.

A jelentés megállapítja, az osztrák gazdasági helyzet 2013 második felétől mérsékelt ütemben javult. A vállalatok nyereségessége csekély mértékben javult, így csak mérsékelten javította a cégek önfinanszírozó képességét. A külső finanszírozást 2013-ban mintegy 60 százalékban értékpapírokkal oldották meg a vállalatok, a banki hitelfelvétel csak elenyésző szerepet játszott.

A bankok nyereségének csökkenését elsősorban egyszeri, rendkívüli tételek okozták. Összességében mintegy egymilliárd euró nettó veszteséget szenvedtek el az osztrák bankok 2013-ban. Nyereségük azonban az egyszeri tételek nélkül sem érte volna el a krízis előtti szintet. A közép- és kelet-európai térségben az osztrák bankok helyi érdekeltségeinek nyeresége 5,8 százalékkal emelkedett 2013-ban, ezt azonban szinte teljes egészében felemésztették a goodwill-leírások. A térségben a krízis előtti helyzethez képest koncentráltabbá vált a nyereségtermelés és egyre inkább csak néhány országban megtermelt magas nyereségre támaszkodik.

Andreas Ittner, az OeNB alelnöke szerint az osztrák bankoknak az értékleírások ellenére is korai lenne kelet-európai kivonulási forgatókönyvekkel foglalkozniuk.

Az osztrák hitelintézetek sokat tanultak kockázatkezelésből - állapítja meg a jelentés. A felvásárolt helyi bankok hitelállományukat is magukkal hozták. A mostani nagy értékleírások pedig jórészt az eleve magas felvásárlási árakra vezethetőek vissza. A betöltetlen piaci szegmensek keresésének vége - mutatott rá Ewald Nowotny, az OeNB elnöke. A kezdetek kezdetén olyannyira magas volt a hitelkihelyezés dinamikája, hogy azt végül a hitelek minősége sínylette meg. Ezért viszont kizárólag a bankokat terheli a felelősség. "A jegybank felügyel, nem vezetési tanácsokkal szolgál" - szögezte le.

A jegybank jelentésében tőkemegfelelési mutatójuk további javítására sürgeti az osztrák bankokat. A mutató (Tier 1 Capital Ratio) 2009-ben 9 százalék volt az osztrák bankoknál, tavaly pedig már átlagosan 11,9 százalék. A három legnagyobb bank, a Raiffeisen Bank International (RBI), az Erste Group és a Bank Austria átlaga azonban 11,4 százalék, ami "lényegesen elmarad" a hasonló nagyságrendű európai bankok 13,6 százalékos mutatójától. (mti)

Ausztria
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális