2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Beszólt Băsescu az OMV-nek

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

 Az OMV addig lesz Románia partnere, ameddig elsőbbséget biztosít az ország érdekeinek - figyelmeztette szerdán Traian Băsescu román államfő az osztrák olajvállalatot.

A Mediafax hírügynökség szerint Băsescu az Ocean Endeavor Fekete-tengeri olajplatformon tett látogatásán megjegyezte: "sajtóhírek szerint az OMV-Ausztria olyan cégpolitikába kezdett, amely nem előnyös a román államnak".

Băsescu helikopterrel érkezett az Ocean Endeavorre, ahol az OMV és az amerikai Exxon próbafúrásokat végez a tengerfenék alatt felfedezett gázlelőhely feltérképezése érdekében.

Az elnök nem részletezte az OMV-vel kapcsolatos kifogásait, de a Mediafax annak tulajdonítja a figyelmeztetést, hogy az OMV júniusban - Vlagyimir Putyin bécsi látogatása alkalmával - szerződést kötött az orosz Gazprommal a Déli Áramlat osztrák szakaszának kiépítéséről. Ugyanakkor felröppent az a hír is, hogy a Gazprom csaknem 25 százalékos részesedést vásárolna az OMV-ben.

Az Európai Bizottság ellenezte a szerződést, mivel szerinte az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat, és nem teszi változatosabbá Európa energiaellátását.

Az OMV-Petrom és az ExxonMobil 2008-ban írt alá együttműködési szerződést 9900 négyzetkilométernyi tengerfenék feltérképezésére. A két cég 2012-ben közölte: jelentős gázmezőt fedezett fel a Fekete-tenger alatt, amelynek kitermelését az évtized végén kezdenék meg.

Erre utalva Băsescu szerdai látogatásán kifejezte reményét, hogy Románia 2019-2020-ra már nem csak saját földgázszükségletét, hanem a szomszédos Moldováét is fedezni tudja majd. "Ha jut még exportra is, annál jobb" - tette hozzá.

Megjegyezte: ha beigazolódnak a Fekete-tengeri gázlelőhelyekkel kapcsolatos várakozások, az Exxonnak és a Petromnak mintegy 4-5 milliárd dolláros befektetést kell majd eszközölnie a kitermelés megkezdéséhez.

Az osztrák OMV csoport a legnagyobb román olajcég, a Petrom többségi tulajdonosa, amelyben a román állam 20 százalékos részesedést őrzött meg. (mti)

OMV Petrom
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális