2022. január 25. keddPál
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

A britek már azt is tudják, hogy mennyit hoz nekik az új herceg születése

 utolsó frissítés: 15:06 GMT +2, 2018. április 25.

Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke még csak alig pár napja született, a britek viszont máris azt számolgatják, hogy az új királyi fenség érkezése mennyivel fogja megdobni az Egyesült Királyság gazdaságát. A BBC összefoglalója szerint viszont az egyértelmű, hogy a harmadik gyermek érkezése jót tesz a reálbérek csökkenésével küzdő briteknek.

A Brand Finance úgy becsülte, hogy a kisfiú 50 millió fonttal járulhat hozzá a brit gazdasághoz még azt megelőzően, hogy betöltené az egy évet. Ezt a független brandértékelő vezetője azzal magyarázza, hogy a herceg születése számos új markeinglehetőséget jelent a brit vállalatok számára, főként a gyermekruházati termékeket gyártó és forgalmazó cégek használhatják majd a promóciós megoldásaik során a herceg körüli felhajtást.

Fotó: Reuters

És ezt nem csak az elemzők, hanem a vállalatok is így látják. A JoJo Maman Bebe vállalat, amelynek a neve azért sokat elárul arról, hogy mivel is foglalkoznak, úgy véli, hogy gyakorlatilag bármilyen hír a királyi családról dobni tud a vállalatok bevételén. Laura Tenison, a cég ügyvezetője szerint úgy György herceg, mint Sarolta hercegnő születését követően rendkívüli mértékben megnőttek azoknak a típusú kismamaruháknak az eladásai, amelyet Katalin hercegnő a terhessége alatt viselt.

Az 50 millió fontos gazdasághoz való hozzájáruláshoz ráadául azt is hozzá kell tenni, hogy valószínűleg jelentősen ront ezen az összegen a közelgő királyi esküvő, Harry herceg és Meghan Markle egybekelése. Ők ugyanis egy kicsit ellopják a figyelmet az új herceg elől. Ezt támasztja alá, hogy György és Sarolta esetében is korábban 100 és 75 millió fontos összegről beszéltek a brandszakértők.

A Brand Finance szerint az Egyesült Királyság gazdasága ebben az évben akár 1 milliárd fonttal lehet nagyobb a királyi családnak köszönhetően, de azt is kiemelik, hogy ezt nemcsak kizárólag az esküvő okozza. Úgy számolnak, hogy 2017-ben például, amikor korántsem volt ekkora felhajtás a királyi család körül, még nagyobb, 1,8 milliárd fontot dobott az Egyesült Királyság gazdaságán az uralkodócsaládhoz köthető turizmus, az ajándéktárgyak, emléktárgyak eladása, valamint az esküvőkhöz és csecsemőkhöz köthető termékek. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing