2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Költségvetés-kiigazítást fogadott el a kormány. Mire költünk többet, honnan veszünk el forrásokat?

 utolsó frissítés: 09:51 GMT +2, 2018. augusztus 03.

Pozitív költségvetés-kiigazítást jelentett be csütörtök este Viorica Dăncilă miniszterelnök - számol be az Agerpres hírügynökség. A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő arról számolt be, hogy a gazdaság jó irányba halad, az idei évi konszolidált általános költségvetéshez becsült bevétel az eredeti összeghez képest 6 milliárd lejjel nőtt.

A bruttó hazai össztermék (GDP) az eredeti becslésekhez képest 945 milliárd lejre fog nőni a szakértők számításai szerint, ez 37 milliárd lejjel több a korábban számított összegnél.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a kormány tartja magát a 2,97%-os költségvetési hiánycélhoz, ami tehát az Európai Unióval szemben vállalt 3%-os küszöb alatt marad.

A költségvetés-kiigazítás során az egészségügyi rendszer büdzséje 891 millió lejjel bővül, az összeg nagy részét felszerelésekre fordítják, többek közt 300 inkubátort és 300 hallásmérő készüléket vásárolnak a szülészeti osztályok számára.

A tanügy 178 millió lejt kap ösztöndíjak kifizetésére és beruházásokra.

110 milliót az afrikai sertéspestis járvány megállítására, és a tenyésztők kártérítéseinek kifizetésére különítettek el.

Az adóhatóság (ANAF) 278 millió lejt kap a költségvetés-kiigazítás során, amelyet az informatikai rendszere felújítására, a vámhivatalnokok felszerelésére, illetve a vámügyi hatóság Európai Unió határán (tehát a Moldovai Köztársasággal, Ukrajnával és Szerbiával közös határon) lévő hivatalainak modernizálására kell fordítania.

A miniszterelnök szerint nem kell hinni a híreszteléseknek, van pénz nyugdíjakra és fizetésekre

Viorica Dăncilă kijelentette, hogy a híresztelések ellenére év végéig biztosított a keret a nyugdíjak és a közszférában dolgozók bérének kifizetésére. "Kérem tehát a nyugdíjasokat, hogy a kormány által bemutatott hivatalos adatokat vegyék alapul, és biztosítom őket, hogy a közelmúltban megemelt nyugdíjak kifizetésére teljes egészében van költségvetési fedezet" - nyomatékosította a kormányfő. A költségvetés-kiigazítás során 850 millió lejjel nő meg a nyugdíjakra fordítandó összeg.

A kormányfő azt is elmondta, hogy bizonyos intézmények költségvetését lecsökkentik, ahol "nem sikerült elkölteni a számukra kiutalt összeget", és az így felszabadult pénzt az egészségügy, a tanügy vagy a beruházási szektor kapja meg.

A belügyminisztériumhoz 366 millió lej kerül a kiigazítás során, ezt az összeget a járműpark bővítésére, illetve közel 8 000 új rendőri állás létesítésére kell fordítania.

A roncsautó-program is részesül a pozitív költségvetés-kiigazításból: további 30 000 értékjegyet bocsátanak ki.

250 millió lejt különítenek el a 3 millió eurósnál nagyobb beruházások, a "Fektess saját magadba" program, valamint a szállítók gázolaj-jövedéki adójának visszatérítési költségeire.

Részesül a keretből a Start Up Nation program, a filmgyártást támogató program, az óvodák és bölcsődék építésére kezdeményezett, illetve a szolgálati lakások építését támogató gROwth program is.

A költségvetés-kiigazításról szóló rendeletet augusztus második felében fogadja el a kormány - mondta Dăncilă. (agerpres)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális