2022. január 28. péntekKároly, Karola
EUR = 4.9453 RON
USD = 4.4182 RON
HUF = 1.3791 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,019.57(0.01%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Hiába Johannis húzása, elfogadta a kormány a költségvetés-kiigazítást

 utolsó frissítés: 17:04 GMT +2, 2018. szeptember 05.

Elfogadta szerdai ülésén a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást, annak ellenére, hogy a nemzetbiztonsági intézményektől forrásokat elvonó, a Klaus Johannis államfő által is kifogásolt kiigazításhoz nem járult hozzá a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT).

A Viorica Dăncilă vezette kabinet a költségvetési törvényben elfogadottnál összességében csaknem 10 milliárd lejjel több kiadást és 8,8 milliárd lejjel több bevételt irányzott elő. A többlet jelentős részét a pénzügyminisztériumhoz, a belügyhöz, az egészségügyi tárcához és az oktatáshoz irányítják, alapvetően a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére.

Csökken viszont a munkaügyi tárca, a külügyminisztérium, a titkosszolgálatok és az elnöki hivatal büdzséje. A forráselvonást a kormány azzal indokolta, hogy az érintett intézmények az első félévben nem költötték el a rendelkezésükre álló forrásokat.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a kiigazításnál - az eredeti büdzséhez hasonlóan - 5,5 százalékos GDP-növekedéssel számoltak, és azt az elvet vették figyelembe, hogy a megkezdett beruházások finanszírozását, a bérek, nyugdíjak, szociális segélyek kifizetését ne veszélyeztessék.

Bár az Európai Bizottság már májusban a túlzott költségvetési optimizmus veszélyeire figyelmeztette Bukarestet és azt valószínűsítette, hogy a kormány bérpolitikája miatt az államháztartási hiány mind az idén, mind a jövő évben túllépi GDP-arányosan a 3 százalékot, a kormány következetesen azt állítja, hogy a deficitet a 3 százalékos küszöb alatt tartja.

Az elnöki hivatal és kormány között éles vita bontakozott ki a költségvetés-kiigazítás kapcsán. Johannis "politikai piszkálódásnak" nevezte, hogy a baloldali kormány a nemzetbiztonsági intézményektől és az elnöki hivataltól akar forrásokat elvonni, amivel szerinte az ország biztonságát és Románia nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését veszélyezteti.

Az elnök kedden a CSAT ülését is felfüggesztette. A kabinet viszont úgy értékelt: egy költségvetés-kiigazításnál csak a CSAT véleményezését kötelesek kikérni, de nem szükséges azt megvárni, vagy figyelembe venni, így a döntés elnapolása nem akadályozhatja meg a büdzsé kiigazítását. (mti)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális